OPREZ: Nova opcija na Facebooku mogla bi vas skupo koštati!

Facebook je u ponedjeljak objavio da su uveli opciju koja omogućuje korisnicima da automatski sinkroniziraju svoje mobitele (na iOS-u ili Androidu) s Facebook profilom, što znači da će fotografije korisnik moći objaviti na svom profilu čim se ulogira na kompjuter.

Mnogi su se odmah zabrinuli da ova sinkronizacija može dovesti i do objavljivanja ‘neugodnih’ fotki koje bi se mogle nalaziti na vašem mobitelu. Kako piše Independent, prvo trebate znati da je korištenje ove aplikacije opcionalno, odnosno nije obavezno, pa ako se brinete za svoju privatnost, jednostavno je nemojte uključiti. Važno je znati i da se fotografije s vašeg mobitela neće odmah pojaviti na vašem Facebook profilu, već će biti uploadane u posebni privatni album, a vi ćete onda sami birati koje ćete objaviti, a koje ne. Dakle, pomoću ove opcije možete izbjeći ‘ručno’ uploadanje fotografija na Facebook profil.

No, Forbes je našao drugu manu ovoj opciji: naime, sinkroniziranje fotografija vam može potrošiti puno podatkovnog prometa i donijeti neočekivane i velike troškove. Dakle, trebate paziti da fotografije uvijek sinkronizirate putem WiFija, a ne putem mobilne mreže jer će vam to ‘pojesti’ podatakovni promet.

Dakle, ako ste se odlučili uključiti opciju sinkronizacije, pazite da podesite opciju da se fotografije sinkroniziraju samo putem WiFija.

M.P./Independent/Forbes