Opkiva knjige u srebro i bakar

„Na Jozu Romića se, u punoj mjeri, odnosi krilatica, proistekla iz narodnog uma: ‘Što oko vidi, to ruka uradi’.

Uistinu, oko i ruka kod njega sprežu svoje moći u nerazlučivu cjelinu. Oko zbira, ruka razrađuje. To su oni temelji na kojima nastaje likovno djelo ovog umjetnika“ – reći će Vojislav Vujanović za osebujnog umirovljenog inženjera strojarstva.

Jozo Romić (72), već nekoliko godina opkiva korice knjiga u srebro i bakar. Ovaj zahtjevan posao Jozo radi s puno ljubavi. Uzeo je jednu malu knjigu i na njoj vježbao kako sa materijalima (šarke, baglame, lakovi…) tako i sa svim ostalim.

Petogodišnji trud se isplatio jer je Jozo opkovao brojna značajna izdanja i knjige od kojih spominje nekoliko.

– Do sada sam u srebro opkovao Evanđelistar i to sam radio za uzoritog kardinala Vinka Puljića.Uradio sam u bakru i Bibliju, Andrićevu Travničku kroniku i mnogo drugoga. Opkivanje korica knjiga izuzetno je naporan posao, koji zahtijeva znanje, vještinu, poznavanje alata i materijala.

Ipak, od svega je najvažnija volja i upornost jer taj posao traži i dosta vremena. Koliko sam se raspitivao nisam našao da netko to još radi na ovim našim prostorima – govori nam Jozo.

U obnovljenoj maloj sali Doma kulture u Dolcu na Lašvi u petak 28. listopada 2011. godine biti će postavljena samostalna izložba umjetnika „čije mogućnosti proistječu iz nemira njegovog oka koje je ono projiciralo u materiju pa materija sama počinje živjeti po pulsacijama tih nemira“, kako za njega napisa Vujanović.

HB.org