Općine u SBŽ-u pokreću detaljnu istragu o podjeli poticaja!

altAko se zaista bavite poljoprivredom, doći do poticaja skoro je nemoguća misija. Takav dojam stječemo nakon razgovora s istinskim poljoprivrednicima, ljudima koji rade od jutra do mraka, a kojih na popisu dobitnika poticaja Federalnog ministarstva poljoprivrede jednostavno nema. Svoje pokušaje da dođu do poticaja opisali su nam Stipo Križanac, vlasnik peradarske farme iz Travnika, i Mirjana Barbić iz Kiseljaka koja proizvodnju zdrave hrane pokušava oživjeti na imanju u Fojnici, na kojem je smještena i stara vodenica.

Poljoprivrednici ogorčeni

– Kad sam predao zahtjev za poticaj, tražila mi se „dlaka u jajetu”. I više od toga. Ako se samo neki papir ne bi poklopio s onim što oni traže, a takvih je papira na desetke, od poticaja ništa, niti ih možemo dobiti. Ja kao poljoprivrednik upisan u registar proizvođača plaćam državi dažbine, a ona mi ne vraća ništa. Osim toga, moram naglasiti da su inspektori iz Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH, koji su dolazili na moje imanje, bili iznimno drski, mene i moju djecu, koji radimo od jutra do mraka, gledali su i obraćali nam se kao da smo neka niža vrsta ljudi. To je užas kroz što sam sve prošao, a poticaja unatoč svemu nisam mogao dobiti. Čak sam pokrenuo i upravni spor protiv Ministarstva poljoprivrede. Bez imalo sumnje, mi poljoprivrednici najviše smo oštećeni ovakvim načinom raspodjele novca i ponašanjem nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede – ispričao nam je Stipo Križanac, poljoprivrednik iz Travnika.

Slična iskustva ima i Mirjana Barbić, poznata kao uporna žena koja uspijeva postići zacrtano. No, do poticaja za čišćenje i oživljavanje poljoprivrednog gazdinstva u naselju Šćitovo Polje, u općini Fojnica, nije uspjela doći.

– Imanje sam obnavljala isključivo kreditima. Želim na njemu zasaditi autohtoni kukuruz šećerac, ali do poticaja ne mogu doći. Valjda zato što nisam podobna. Drugog objašnjenje ne mogu naći, pogotovu nakon popisa korisnika poticaja u Kiseljaku koji sam vidjela. Na njemu su cijele obitelji koje uopće nemaju zemlje. Posebno sam razočarana kada sam na popisu vidjela predsjednicu HSP-a u Kiseljaku Slađanu Kujundžić. To je jedno veliko razočarenje za sve, a isto tako su šokirani i iznenađeni smo svi koji smo vidjeli popis tzv. „poljoprivrednika” jer to su zaista ljudi koji s poljoprivredom nemaju nikakve veze – kaže Mirjana Barbić.

Za razliku od poljoprivrednika, predstavnici općinskih vlasti u nekim općinama SBŽ-a pokreću detaljnu istragu, a prava će reakcija uslijediti tek nakon što obave posao provjere svakog korisnika s popisa.

– Ovako, na prvu, mogu kazati da na popisu korisnika poticaja za općinu Vitez vidim vrlo malo poljoprivrednika. Razloga za sumnju u način isplate poticaja je puno te ću kao načelnik tražiti od mjerodavne službe detaljnu istragu i analizu popisa. Nakon što bude urađena, javno ću se kao načelnik očitovati o ovom smatram sumnjivom i protuzakonitom načinu podjele poticaja – izjavio je Vlado Alilović, načelnik općine Vitez.

Kreće provjera i analize

Popisom korisnika poticaja Ministarstva poljoprivrede FBiH bavit će se u idućim danima i mjerodavna općinska služba u Busovači. Potvrdio nam je to Mladenko Čavara, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovače.

– Slijedi detaljna analiza koliko je njih uopće moglo po zakonu, aplicirati za dobivanje poticaja, odnosno koliko ih je upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava i ima zemljište. Mislim da ni 10 posto istinskih poljoprivrednika nema na popisu za Busovaču, ali više detalja znat ću nakon analize – kaže Čavara.

Ana Popović / VLM