Općina Srebrenik među najprivlačnijim lokacijama za investitore u BiH

Smanjenjem direktnih troškova za gospodarske subjekte i građane u iznosu od 642.275 KM i indirektnih troškova u iznosu većem od pet milijuna KM, Općina Srebrenik postala je jedna od najpovoljnijih lokacija za investiranje u Bosni i Hercegovini.

Općina Srebrenik u suradnji s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svjetske banke, novim odlukama o smanjenu taksi i naknada za gospodarstvenike, implementirala je Projekt poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH. Cilj projekta, čija je ukupna vrijednost bila 138.000 KM, jest unapređenje poslovnog ambijenta i stvaranje povoljnjih uvjeta za privlačenje investitora, povećanje stope zaposlenosti te povećanje transparentnosti regulative uvođenjem Elektronskog registra svih administrativnih postupaka koji je postavljen na web stranicu Općine.

– Na općinskom zemljištu uskoro će biti izgrađena nova poslovna zona, s potpuno uređenom infrastrukturom gdje će se javnim pozivom dodjeljivati lokacije po vrlo povoljnim cijenama. Želja nam je da u općinu Srebrenik privučemo što veći broj investitora da bismo u što kraćem vremenu povećali i broj zaposlenih na području naše općine- istaknuo je načelnik Općine Srebrenik Sanel Buljubašić.

Novonastale uštede proističu iz smanjenja taksi i naknada, promjene forme dokumentacije koja se prilaže na zahtjev i pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti,a indirektne uštede proizilaze iz skraćenja rokova za odgovor Općine na podnesene zahtjeve. Ovim je Općina Srebrenik učinila veliki iskorak u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta na lokalnom nivou, uvela brz, transparentan i jeftiniji proces gospodarskih aktivnosti koji se primjenjuje u EU čime je dala značajan doprinos strateškom prioritetu pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, stvara mogućnosti za ljude da pobjegnu od siromaštva i poboljšaju svoje živote. Također IFC podstiče održivi ekonomski rast u zemljama u razvoju pružanjem podrške razvoju privatnog sektora, mobiliziranjem privatnog kapitala te pružanja savjetodavnih usluga i usluga ublažavanja rizika za poslovne subjekte i vlade. U fiskalnoj 2012. godini, tijekom ekonomske krize, IFC je investirao gotovo 20 milijardi dolara i na taj način podržao svoje klijente u otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju zaštite okoliša i pružanja podrške njihovim lokalnim zajednicama.