Općina Novi Travnik uputila zahtjev za hitno poduzimanje mjera na sprječavanju nelegalne sječe šume

Načelnik općine Novi Travnik, Refik Lendo proteklog je tjedna uputio Zahtjev za hitno poduzimanje mjera na sprječavanju nelegalne sječe šume, ministarstvu šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBŽ.

Zahtjev prenosimo u cijelosti.

“Uvaženi ministre,

Želim da Vas upoznam o masovnoj nelegalnoj sječi šume na području općine Novi Travnik, posebno u Mjesnoj zajednici Rostovo – Sebešić. S obzirom na veće snježne padavine šuma se sada sječe pored samog puta tako da je bukovo stablo palo na autobus koji je prevozio djecu i putnike.

Poznata je grupa koja svakodnevno sječe i prevozi drva prema gradu i dalje bez papira, motornim vozilima ne registrovana a šumari i policija obezbjeđuju nesmetan prolaz.

Jasno je da je oblast šumarstva ostala potpuno pravno neregulisana i da je Uredba stavljena van snage, a Zakon nije donesen. Građani Novog Travnika traže od mene da se šuma zaštiti i da se radi po zakonu.

Potpuno ste se oglušili o naš akt i zahtjev za obustavu radova na sječi i eksploataciji i moram Vas obavijestiti da će građani mjesnih zajednica vrlo brzo spriječiti Vašu nelegalnu sječu i „genocid“ nad šumom u Novom Travniku.

S poštovanjem”, stoji u zahtjevu kojega je postpisao načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo.