OO HDZ BIH Vitez organizirao sastanak stranaka s hrvatskim predznakom i neovisnih kandidata

Inicijativa Provedbenog izbornog stožera Općinske organizacije HDZ-a BiH Vitez o održavanju radnog sastanka predstavnika svih stranaka s hrvatskim predznakom na kojemu se razgovaralo o predstojećim lokalnim izborima, u Vitezu, među hrvatskim biračkim tijelom naišla je na opće odobravanje.

Istina, neki kažu kako su inicijativa i sastanak zakašnjeli i kako je to, ustvari, samo „pranje nečiste savjesti” unutar stranačkih rukovodstava i pred biračkim tijelom koje je izuzetno nezadovoljno, čak ogorčeno zbog neuspjelog dogovora, prije svega, o zajedničkom kandidatu za općinskog načelnika. Drugi pak, a oni su ipak u većini, misle i nadaju se kako nikada, pa ni u ovoj, očito je, zakašnjeloj situaciji, nije kasno ako su namjere dobre, poštene, ako se želi ispraviti i popraviti ono što je propušteno zbog osobne ili stranačke sebičnosti, sujete…, bez obzira tko je i koliko za sve to kriv.

Propušteno je mnogo toga, a koliko i što se može ispraviti i popraviti tek će se vidjeti, no ohrabrujuća je, svakako da su se na sastanak u četvrtak uvečer u prostorijama Općinske organizacije HDZ-a BiH Vitez odazvali svi pozvani: HDZ 1990., HSS „Stjepan Radić”, HSS – NHI, HSP BiH i HČSP, kandidat HDZ-a BiH za općinskog načelnika, Vlado Alilović, neovisni kandidat za općinskog načelnika, Matija Marijanović i neovisni kandidat za Općinsko vijeće, Vlado Taraba.

Na sastanak nisu pozvani predstavnici HSRzB i njihov kandidat za općinskog načelnika, Franjo Tibold, jer ova stranka nema u svom nazivu hrvatski predznak niti se pak takvom smatra niti deklarira.

Razgovaralo se, prije svega, ali ne i jedino, o kvalitetnim pripremama za izbore i maksimalnim angažmanom svih stranaka s hrvatskim predznakom na animiranju birača kako bi u što većem broju izišli na izbore.

Ovaj put nisu ni delegirana, niti se raspravljalo o onim „škakljivim pitanjima”, prije svega o problemu tri kandidata hrvatske nacionalnosti za općinskog načelnika, a što su građani hrvatske nacionalnosti očekivali, tražili, čak inzistirali. Jer, gubljenje načelničke pozicije u Vitezu, za Hrvate, i ne samo u Vitezu, imalo bi, nedvojbeno je, nesagledivo teške i opasne posljedice. No, čini se, da su, na žalost tek sada, svi svjesni te opasnosti, pa će se ta „škakljiva pitanja” morati naći na dnevnom redu nekog od narednih međustranačkih sastanaka. A nastavak razgovora, bez definiranih pitanja i dnevnoga reda, načelno su prihvaćeni od svih aktera sastanka održanog u četvrtak navečer u organizaciji OO HDZ-a BiH, kako bi se ispravili, ili bar popravili, što se još uvijek, bar u određenoj mjeri, ispraviti i popraviti dade.

Zvonimir Čilić / VL