OO HDZ 1990 Travnik: Reakcija na potpisivanje peticije “Stop mostarizaciji Travnika”

U organizaciji Socijaldemokratske partije, pokreta Narod i pravda i Naše stranke, u Travniku je počelo ptopisivanje peticije „Stop mostarizaciji Travnika“.

Tim povodom, Otvoreno pismo općinskim odborima ovih političkih subjekata uputio je Općinski odbor HDZ 1990 Travnik.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, pozivamo vas kao ozbiljan politički čimbenik u Bosni i Hercegovini da prestanete manipulirati i dovoditi u zabludu građane naše općine, ali i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost. Svojom akcijom u gradu, 23. srpnja 2020. godine na prikupljanju potpisa za „Stop mostarizaciji Travnika“ na prizeman i manipulativan način pokušavate osvojiti simpatije građana našeg grada i općine.

Recite građanima istinu, jer istina je ono što nam svima treba.

Podsjetit ćemo vas samo na činjenice koje biste trebali znati. Ako ovo ne znate, pokušajte sve provjeriti i konačno zapamtiti.

Podsjetit ćemo vas, ako svjesno zaboravljate, ili upoznati ako do sada niste znali o nekoliko vrlo bitnih činjenica kada je u pitanju ova problematika kojom manipulirate.

Kao što bi vam trebalo biti poznato, u razdoblju od 1997. g. pa do kraja 1998. g. vođena je politička aktivnost po pitanju ustroja općine Travnik kao sjedišta KSB, odnosno jednog od dva skoro pa identična kantona kada je u pitanju funkcioniranje vlasti, nacionalne strukture stanovništva. U jednom većina Bošnjaci, u drugom su to Hrvati i još puno toga s povijesnog, religioznog i još nekih drugih aspekata.

Ustrojstvo sjedišta Hercegovačko-neretvanske županije, grad Mostar dogovoren je na marginama Mirovnog sporazuma u Daytonu.

Početkom 1997. godine politički predstavnici Hrvata naše općine pokrenuli su pitanje ustrojstva Travnika na istim načelima na kojima je dogovoren ustroj Mostara, vodeći se logikom ako jedan narod na jednom dijelu Federacije BiH ima određena prava, kao što je zaštita od majorizacije i sprječavanje dominacije jednih nad drugima, zašto drugi narod, koji se nalazi u istoj takvoj poziciji, samo na drugom dijelu te iste Federacije, ne bi mogao imati ista takva prava.

Predstavnici Ureda visokog predstavnika (OHR), OESS-a i drugih međunarodnih organizacija u tom razdoblju prepoznali su legitiman, ali prvenstveno pravičan zahtjev za jednakopravnost Hrvata općine Travnik.

Upravo uz pomoć tih predstavnika međunarodne zajednice izvršene su i potrebne ustavne promjene koje su trebale omogućiti tu jednakopravnost.

Namjera političkih predstavnika Hrvata-katolika iz Travnika je sprječavanje i onemogućavanje njihove marginalizacije i majorizacije.

Uz aktivno sudjelovanje navedenih predstavnika međunarodne zajednice doneseni su ustavni amandmani i to Amandman XXV. na Ustav Federacije BiH i Amandman IX. na Ustav Kantona Središnja Bosna.

Podsjećanja radi, oni predviđaju da će se Travnik kao sjedište KSB ustrojiti na istim načelima kao sjedište HNŽ.

S obzirom da je Mostar sjedište HNŽ, ista načela ustrojstva trebaju biti i u Travniku.

Dalje bismo vas podsjetili na načela koja sprječavaju dominaciju  jednog naroda nad pripadnicima drugog naroda.

Ta načela su: za sva tri konstitutivna naroda maksimalne nacionalne kvote (nitko ne može imati apsolutnu većinu), minimalne nacionalne kvote (zajamčeno najmanje tri mjesta za treći, najmalobrojniji narod) , i kvota građana iz reda „ostali“ u gradskom vijeću koje broji 35 vijećnika. To je struktura gradskog vijeća u Mostaru bez obzira na brojnost jednih, drugih ili trećih.

Čak je donesena i odluka Ustavnog suda Federacije BiH čiji meritum osporava „probosanski politički faktor“ u koji i vi spadate. Zar se o odlukama Ustavnog suda pregovara ili se one provode? I to još Ustavnog suda države koje su vam puna usta.

Pa, vi i slični, pod motom „probosanski“, vrlo često udarate u ustavni poredak i same temelje ove naše države do koje kažete da vam je kao najviše stalo.

Varate i manipulirate. Svjesno ili nesvjesno. Ako je svjesno, namjere vam nisu poštene.

Recite kao „probosanski faktor“ tko je u Mostaru kočnica, tko je remetilački čimbenik? Gospodo draga, nema remetilačkog čimbenika. Istina je to da Bošnjaci koriste samo prava koja imaju, jer bez njihovih političkih predstavnika politički predstavnici Hrvata ne mogu ništa sami. Zar je to nepravedno? Druga je stvar što se ne mogu dogovoriti. Funkcioniranju Mostara nije smetnja njegov Statut. Bošnjaci jednostavno ne žele izgubiti zaštitni mehanizam koji imaju kroz gore navedena načela. Zar je to nepravedno? Legitimno je svakako.

Što tako nešto ne može biti u Travniku? Zašto ne bi Hrvati imali istu poziciju koju imaju Bošnjaci u Mostaru? Je li to nepravedno? Zašto se na jedan takav zahtjev skoro pa paranoično reagira s takvom odbojnošću koju je teško shvatiti? Jeste li makar ikada pokušali bar čuti što to mi, politički predstavnici Hrvata i katolika Travnika zaista želimo? Jesu li zahtjevi za sprječavanje majorizacije i dominacije nelegitimni i nelegalni? Primjera majorizacije bismo, na žalost, mogli nabrojati popriličan broj.

U Travniku je 31 općinski vijećnik s apsolutnom većinom jednog konstitutivnog naroda, često se znalo desiti da u sazivu nema niti jednog vijećnika iz reda trećeg konstitutivnog naroda.

U domaćim parlamentima (federalnom i kantonalnom) u redovitoj parlamentarnoj proceduri u ustave tih teritorijalno-političkih jedinica ugrađena su ta prava, a vi i takvi kao vi nam ih onemogućavate i još uz to manipulirate građanima i sveukupnim stanovništvom naše Bosne i Hercegovine. Nadam se da i mi Hrvati smijemo reći da je Bosna i Hercegovina i naša, a da nas se pogrešno ne razumije. Upravo zbog vas i sličnih vama.

Običnim ljudima nije baš jasno kako se netko tko se deklarativno zalaže za vladavinu prava, voli svoju državu, a priječi ustavna prava dijelu građana te iste države.

Ovdje bi se prije moglo reći da vi volite Bosnu i Hercegovinu onako načelno kao pojam, ali ne priznajete njeno ustrojstvo. Takva je ljubav upitna, a namjere sumnjive.

Gospodo draga, ono što je Mostar za Bošnjake, to je Travnik za Hrvate. Možda je i to za vas opasna namjera?

Ako pak sve naprijed navedeno znate, a svjesno manipulirate, odnosno iznosite neistine, onda su vam namjere nepoštene i vrlo opasne. To samo može značiti da na neistini gradite sebi poziciju.

.Pozivamo vas da licem u lice, na mjestu, u vrijeme i na javnom mediju koje vi predložite u argumentiranoj i na činjenicama utemeljenoj javnoj debati raspravimo o svemu navedenom. Samo tako će građani naše općine znati pravu istinu. Do tada imate otvoren prostor za manipulaciju.

S poštovanjem”, stoji u Otvorenom pismu OO HDZ 1990 Travnik.