Online shoping: Stanovnici BiH potrošili 5,2 milijuna KM, samo Mostarci 1.2 milijuna

Da je virtualni prostor odavno postao dio naše svakodnevice, potvrđuje i činjenica da sve više građana BiH i kupovinu obavlja putem brojnih online platformi.

Građani Bosne i Hercegovine, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), tijekom 2019. godine na online kupovinu potrošili su 5.290.144 KM i naručili robu u težini od 328.302 kilograma.

“Tom prilikom su obračunate i plaćane uvozne dažbine u iznosu od 1.269.926 KM”, rekli su u UNO BiH za Nezavisne novine.

Najviše narudžbi putem interneta, kako je rečeno, obavili su građani Sarajeva, za što su izdvojili 2.581.155 KM.

“Građani Banja Luke su na shoping u virtualnom svijetu potrošili 1.474.564 KM, dok su stanovnici Mostara putem interneta kupili robu u iznosu od 1.234.423 KM”, kazali su u UNO BiH.

Ističu kako je 2018. godine na online shoping potrošeno 4.911.290 KM, dok su građani 2017. godine na ovaj vid kupovine potrošili 5.270.126 KM.

U UNO navode da građani najčešće naručuju tekstilne proizvode, kao što je odjeća, obuća, ali i kozmetičke proizvode.

“Građani putem interneta ne smiju kupovati lijekove i suplemente, kao što su dodaci ishrani, vitamini i proteini. Takve proizvode putem interneta mogu kupiti samo osobe koje su za to ovlaštene”, objasnili su u UNO BiH.

Mišljenja građana o ovom vidu kupovine i dalje su ipak podijeljena.

Tako neki od njih još strahuju da putem online Shopinga neće dobiti točno ono što su naručili, ali je s druge strane dosta onih koji kažu kako se na ovaj vid kupovine odlučuju zbog nedostatka vremena koje moraju izdvojiti na kupovinu, kao i nepostojanja pojedinih brendova u trgovinama u BiH.

Maja T. iz Mostara kaže kako ne preza od kupovine nakita, kozmetike, te nekih sitnih, zanimljivih predmeta putem interneta, jer takve ne može pronaći u rodnom gradu, a nerijetko su ti proizvodi i jeftiniji na internetu.

“Većina tih proizvoda je dosta jeftinija na internetu nego u trgovinama, a nekada jednostavno ne mogu da odoliti kada vidim na primjer dobru masku za telefon koju ne mogu pronaći u Mostaru”, rekla je ova Mostarka.

Dejan Š. iz Banja Luke kaže kako već godinama unatrag gotovo svaki tjedan kupi nešto putem interneta. Savjetuje da je najefikasniji način da dobijete to što ste naručili da kupujete od dobro rejtingiranih prodavača.

“Kupovao sam sve i svašta, od odjeće do dijelova za telefon i računalo. Također, često preko svog naloga naručujem proizvode za članove svoje obitelji”, kazao je ovaj Banjolučanin.

Samir H. iz Sarajeva je rekao da uviđa prednosti online shopinga, ali ipak više voli pješice otići u kupovinu, jer sve što želi kupiti može odmah i isprobati.

“Vidio sam da se online, recimo, može naručiti mnogo zanimljive i, kako se čini, kvalitetne obuće po povoljnim cijenama, ali više volim tenisice probati u trgovini, pa točno znam odgovaraju li mi ili ne”, rekao je on.