OSVRT NA RIJEKU KRUŠČICU: Ona mirno teče a mi mirno sjedimo

Krušćica

Možda ovaj tekst najbolje početi pisati, vođeni onom pjesmom „gdje je nestao čovjek“ pita Goran Bare a pitam se i ja?

Novac je postao jedina religija, korupcija i mito u svim porama, džaba ti novac ako nemaš života. Života neće biti ukoliko uništimo sve oko sebe, a sve oko nas je priroda. Čista matematika, čovječe.

Sjetimo se samo prije par godina, kada je u roku 8 minuta poplavio cijeli grad Maglaj, da za samo 8 minuta. Tad smo se pitali što se dešava, odgovor je jednostavan, priroda nam vratila sve što smo joj dali. Smeće koje mi bacamo u prirodu, a imamo kontejnere, imamo odvoz smeća, možemo reciklirati, možemo ali očito nećemo.

Ovaj tekst pišem znajući da će jednog dana priroda okrutno odgovoriti i Vitezu, jer rijeka Kruščica je ugrožena, vapi za našom pomoći.

Gledajući tok rijeke Kruščice, onako mirna i čista kao što bi i naša duša trebala biti, zapitam se ‘ko smo mi? Kad čistu i izvorsku vodu puštamo da ode u cijevi – beton da sakrije ljepotu. Bravo za nas, kad nestane sve što je čisto i sve što nam priroda pruža, tad će biti kasno.

Neću ulaziti u tematiku tko je i kad pogrešan čin uradio, ali ću nas pitati zašto to dozvoljavamo i zašto okrećemo glavu od ljepote i prirode?

Malo da se zapitamo jel samo 100-tinjak ljudi treba da stoji na mostu, da brani rijeku Kruščicu? Građani Viteza ne koriste vodu? To Zenici nije bitno? Ma bitno je svima nama a jel kasno to ćemo brzo doznati…

Ostavit ćemo našim budućim naraštajima flaširanu vodu da piju, a rijeka neka teče betonskim cijevima u neke tamo svrhe. Rijeka mirno teče, a mi još mirnije gledamo kako je uništiše oni koji neznaju šta imaju.

I na kraju ovog osvrta na sva dešavanja, pitam sve nas a gdje je nestao čovjek?

Piše: Čitateljica portala Vitez.info

Prethodni članakGarry Kasparov i ŠK Vitez 2013
Sljedeći članakBračni par Bešo iz Viteza obilježio zlatni pir