Omogućiti žrtvama seksualnog zlostavljanja dostojanstven život

Država ne omogućava adekvatnu psiho-socijalnu podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja, što bi umanjilo utjecaj trauma na njihov svakodnevni život, izjavila je direktorica Udruge “Medica” Zenica Sabiha Husić.

“Postoje žene koje su tijekom proteklog rata silovane više puta i njihove traume nemoguće je izbrisati. Međutim, država je obvezna omogućiti im dostojanstven život – kazala je Husić novinarima, naglasivši da je između 20.000 i 50.000 žena u BiH doživjelo seksualno nasilje.

Udruga “Medica” organizator je trodnevne konferencije koja se održava na Vlašiću, a na kojoj sudjeluju predstavnici institucionalnih mreža za podršku žrtvama i svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih kazenenih djela na području Zeničko-dobojske, Srednjobosanske, Unsko-sanske i Hercegovačko-neretvanske županije, kao i Banje Luke.

Organizacija “Medica” uradila je istraživanje o posljedicama silovanja koje, kako kaže Husić, pokazuje da 70 posto ispitanih žrtava seksualnog nasilja ima probleme u odnosima s djecom, partnerima ili muškim članovima obitelji, dok 11 posto žena koje su preživjele silovanje boluje od karcinoma.

Istaknula je da se sve više žena, koje su žrtve seksualnog nasilja, pojavljuje na sudovima u svojstvu svjedoka, ali da zbog sporih pravosudnih procesa gube nadu i povjerenje u ove procese.

Iz organizacije “Medica” Zenica kažu kako je cilj uspostaviti institucionalnu mrežu u cijeloj BiH koja će svjedocima omogućiti da u svakom trenutku znaju kome se mogu obratiti za pomoć prije, tijekom i nakon svjedočenja.