Okrugli stol u Vitezu: Susjedi, otkrijte lokacije grobnica i olakšajte bol obiteljima

U organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i uz podršku UNDP-a danas je u Vitezu održan Okrugli stol na temu „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba“.
Cilj Okruglog stola je obiteljima nestalih osoba prezentirati dosadašnje rezultate u procesu traženja nestalih osoba, kao i prioritete na kojima će se raditi u narednom periodu te odgovoriti na sva pitanja koja se tiču procesa potrage za njihovim najmilijim.
Između ostalog, danas je prezentiran i izvještaj o radu Instituta za nestale osobe BiH u ovoj godini. Tako je kazano da je u ovoj godini izvršena 91 ekshumacija, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 84 žrtve, urađeno je 314 reekshumacija prilikom kojih je reekshumirano 320 tijela, a identificirane su 223 osobe što je više za 50 posto u odnosu na cijelu 2018. godinu.
Informacije i iskustva međusobno su danas razmijenili članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, istražitelji Instituta te šefovi sektora ali i predstavnici Tužiteljstva BiH, SIPA-e, Tužiteljstva Kantona Središnja Bosna, MUP-a KSB, predstavnici udruga obitelji nestalih osoba, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Međunarodne komisije za nestale (ICMP) te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Sudionici Okruglog stola su kazali da je najveći problem u potrazi za 7.200 osoba koje se još uvijek vode kao nestale zapravo manjak kvalitetnih informacija o lokacijama grobnica.
Pojašnjeno je kako se čini sve što je moguće kako bi se riješio ovaj problem. Iz MKCK-a su kazali, između ostalog, kako po zahtjevu Instituta i njihovom zahtjevu, američke vlasti pretražuju satelitske snimke u potrazi za lokacijama masovnih grobnica. Također se pretražuju i međunarodni arhivi s istim ciljem. Međutim, istražitelji nemaju pristup arhivima u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.
Navedeno je kako ipak najveći problem predstavljaju svjedoci koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, ali o tome ne žele govoriti. Na današnjem skupu predstavnici obitelji su zatražile od nadležnih institucija da počnu raditi na kažnjavanju onih koji skrivaju takve informacije. Istovremeno, apelirano je na sve one koji znaju gdje se nalaze grobnice da olakšaju bol obiteljima.
-Pozivamo susjede i sve one koji znaju, jer sve se zna, da konačno progovore, da pomognemo jedni drugima, da olakšamo bol jedni drugima i zaključimo ovo pitanje – kazao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.
Nakon diskusije usvojeno je još nekoliko zaključaka. Između ostalog, obitelji su istaknule da pitanje traženja nestalih osoba mora prerasti u iz humanog u državno pitanje nulte kategorije.
Također, zaključeno ja kako je neophodno osmisliti i provesti kampanju na nivou države BiH na prikupljanju informacija o potencijalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama u koju se moraju uključiti sve relavantne institucije. Zatraženo je i u ubrzanje izdavanja naredbi za ekshumacije i procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine.
Nabavljanje najsuvremenije opreme za rad na terenu, kao što su georadar i dron, kazano je, mora biti jedan od prioriteta u radu u narednom periodu.