Okrugli stol o Buhinim Kućama: “Ni žrtve nemaju isti tretman”

Nakon svečane komemoracije i svete mise zadušnice u spomen na žrtve stravičnog zločina kojeg su počinili pripadnici specijalnih postrojbi muslimanske vojske, u motelu „Bor“ u četvrtak je održan Okrugli stol posvećen žrtvama ovoga masakra i inače hrvatskim žrtvama u Lašvanskoj dolini i uopće hrvatskim žrtvama u Bosni i Hercegovini u Domovinskom ratu.

Okrugli stol organizirala je Udruga specijalne policije HVO-s srednje Bosne skupa s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Srednjobosanske županije.

Uz branitelje i suborce poginulih, Okruglom stolu prisustvovali su i politički dužnosnici Srednjobosanske županije svih razina vlasti na čelu s Radojom Vidovićem i Antom Bilićem, predsjednicima županijskih odbora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.. Prisutni su bili i ratni zapovjednici postrojbi HVO-a iz Lašvanske doline koje su predvodili general Ilija Nakić, te predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg-Bosna, Lazar Martinović. Nazočni su bili i predstavnik Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Republike Hrvatske, Natko Martinić Jelčić, general Vlado Džoić, predsjednik Odbora za branitelje HNS-s BiH, ministar branitelja Zapadno-hercegovačke županije, Mladen Begić…, te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Ivan Kozlica i Zdravko Vladović, ujedno i izaslanik ministra branitelja Hrvatske, Tome Medveda.

Upravo je Zdravko Vladović, uz prenesene pozdrave ministra Medveda, posebno naglasio kako kultura sjećanja nije samo dan stradanja i obilježavanja obljetnica „nego sjećanja moraju biti u našim memorijama svakodnevno“.

A upravo cilj Okruglog stola je i imao za cilj kazati i ukazati kako je važno sjećanje, obilježavanje obljetnica… dići na višu razinu. Jer nije dovoljno samo doći na polaganje vijenaca i paljenje svijeća već i ukazati i podsjetiti na stradanja Hrvata Lašvanske doline pa i kroz ovakav tip okupljanja na kojemu će se, jasno i glasno,  govoriti o zločinima, o žrtvama, o fazi istraga zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu u Lašvanskoj Dolini ali i općenito nad Hrvatima u BiH.

Upravo je o svemu tomu, na vrlo zanimljiv i konkretan način govorio Željko Raguž, zastupnik Hrvata iz BiH u Saboru Republike Hrvatske, ujedno i ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata u BiH.

„Hrvatske žrtve  nemaju isti tretman sa bošnjačkim i srpskim žrtvama u BiH, kao što i mi Hrvati, iako konstitutivan narod, nismo s istim pravima sa Bošnjacima i Srbima.. Kada naše hrvatske žrtve budu imale tretman kao bošnjačke i srpske , tek onda ćemo i mi Hrvati u BiH biti ravnopravni  bošnjačkom i srpskom narodu. Borba za tu ravnopravnost nas i dalje čeka i od toga ne smijemo odustati“, kazao je Raguž.

Zanimljivo o ovim, ali i o drugim temama govorili su general Ilija Nakić i pukovnik Ilko Milić.

Nakon zanimljivi i poučnih govora na Okruglom stolu, gosti iz Republike Hrvatske sa skupinom domaćina posjetili su  spomen-obilježje žrtvama Križančeva Sela gdje su položili cvijeće, upalili svijeće i kratko se molili za duše ubijenih i poginulih.