Oko 30% mladih SBŽ-a zainteresirano za privremeni ili trajni odlazak u inozemstvo

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, samo u prva tri mjeseca ove godine, radi odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku, BiH je napustilo 5048 radnika, piše Večernji list BiH. Podaci za uzbunu – U Sloveniju je samo do kraja ožujka ove godine otišlo 4886 radnika, što je za 1805 više nego u prva tri mjeseca 2021. Kada je riječ o Njemačkoj, u prva četiri mjeseca iz BiH u tu su zemlju otišla 162 medicinara, što je 19 više nego lani – podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ovi podaci odnose se samo na one radnike koji su zemlju napustili preko Agencije za zapošljavanje, dok je mnogo veći broj onih koji sami sebi pronalaze posao i odlaze u inozemstvo. Podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH pokazuju kako je BiH tijekom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola milijuna građana otišlo je iz BiH od 2013. godine. Taj broj ubuduće bi mogao biti i veći. Naime, istraživanje o položaju mladih, koje je proveo Institut za razvoj mladih “KULT” pokazuje kako više od 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje.

Oko 30% mladih SBŽ-a općenito je vrlo zainteresirano za privremeni ili trajni odlazak u inozemstvo iz bilo kojega razloga. Mladih koji su donekle zainteresirani ima oko 21%. Zainteresiranost mladih za odlazak u inozemstvo općenito je vrlo visoka u svim istraživanjima o potrebama i problemima mladih. Podaci o odlasku mladih iz zemlje potvrđuju kako oni svoju zainteresiranost zaista i pretvaraju u realnost te u velikom broju odlaze iz BiH. Uzmemo li u obzir mlade koji su jako i donekle zainteresirani za odlazak u inozemstvo, dolazimo do podatka od oko 50% mladih SBŽ-a koji više ili manje razmišljaju o odlasku – navedeno je u rezultatima ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo 604 mladih u dobi od 15 do 30 godina.

Mladih koji nisu zainteresirani za odlazak u inozemstvo, ali ipak ne bi u potpunosti odbacili tu mogućnost ima oko 23%. Onih koji nisu zainteresirani za odlazak je 17%, a mladih koji nisu sigurni bi li otišli je 4,5%. Kada je riječ o razlozima zbog kojih je toliko mladih spremno napustiti domove, najčešće su vezani za lošu ekonomsku situaciju (nezaposlenost i niske plaće) te općenito financijske čimbenike. Slijede razlozi vezani uz obrazovanje i zdravstvo, a značajan je i udio odgovora koji se odnose na korupciju, nepotizam, kriminal i općenito lošu i besperspektivnu situaciju u BiH – kako je mladi vide. Iz odgovora mladih vidljivo je kako žele živjeti u zemlji u kojoj postoji uređen sustav koji je svojevrsno jamstvo sigurnog okruženja u kojem se mladi ne boje zasnovati obitelj.

Nastavak iseljavanja

Odlazak stanovništva, a posebice mladih i radno sposobnih stanovnika, gorući je problem za bh. društvo u cjelini, koji već pokazuje široku lepezu negativnih pojava u gotovo svim sferama življenja u BiH.

– Pretpostavlja se da će se trend iseljavanja stanovništva nastaviti i u idućim godinama, i to pojačanim intenzitetom zbog olakšavanja procedura za imigraciju u druge zemlje te zbog potrebe razvijenih europskih zemalja za radnom snagom – zaključeno je u spomenutom istraživanju o temi odlaska mladih. Inače, prikupljanje podataka provedeno je u listopadu prošle godine korištenjem standardiziranog upitnika koji Institut za razvoj mladih “KULT” koristi za istraživanje položaja i potreba mladih na različitim razinama vlasti u BiH.

Podaci iz ovog istraživanja razmatrani su na tematskoj sjednici Povjerenstva za pitanja mladih Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u cilju pronalaska načina za poboljšanje položaja mladih generacija.