Ogromne štete nakon poplava u Bihaću i Novom Gradu

Život u Novom Gradu i Bihaću se polako vraća u normalne tijekove, nakon što se Una povukala u korito. Škola je nastavljena, dok je počelo isušivanje poplavljenih objekata, dezinfekcija i prijava štete lokalnim vlastima.

Rok za prijavu štete je 10. lipnja.

“Imam dosta za izbacivati, samo smo garažu oslobodili, ima namještaj unutra, kompletan, svi uređaji se moraju bacati”, kaže Šemso Jusufagić iz Novog Grada.

“Prioritet nam je uklanjanje vreća s pijeskom koje više nisu potrebne i čišćenje grada i ono što je važno da u džepovima koji su nam ostali u nekim naseljima, nastavimo ispumpavanje vode”, ističe načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača, javlja BHRT.

U prostorije FK Sloboda i na stadion Mlakve članovi su tek jučer uspjeli ući. Šteta je milijunska i apeliraju i na lokalne, ali i na entitetske vlasti za pomoć.

“Visina vode u prostorijama je bila dva i pol metra. Cijeli stadion je poplavljen i svi tereni su poplavljeni, šteta je strašna, sad ćemo polako. Ovih dana doći će procjenitelji pa ćemo vidjeti”, kaže Mladen Bosančić, predsjednik FK “Sloboda”, Novi Grad.

Čišćenje je sada prioritet i u Bihaću, a nakon toga i sve ostale aktivnosti. 

“Stigao je još jedan kombi sa isušivačima zraka, gdje se dijele sada po terenu i po ostalim općinama i ide pomoć dalje o zaštiti protiv zaraze”, navodi Elvir Muslić, koordinator Udruženja Pomozi.ba za USŽ.

Prema procjenama, šteta u općinama Unsko-sanskog sliva bit će višemilijunska, jer su stotine objekata i poljoprivredne površine bile pod vodom.