Ogrjevno drvo propada u skladištima, proizvođači poručuju da je situacija alarmantna: “Ugroženo je 15 tisuća radnih mjesta”

Ogrjevno drvo vrijedno oko stotinu milijuna eura propada u skladištima, a proizvođači upozoravaju nadležne da će šteta biti јоš veća ako se rampa za izvoz što prije ne podigne, jer je potražnja na domaćem tržištu za paletirano drvo daleko manja u odnosu na lagerovanu robu. Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drveta koju je nametnulo Vijeće ministara istječe 24. rujna, a prema mišljenju proizvođača ogrjevnog drveta bila je kontraproduktivna i nije osigurala smanjenje cijena ovih energenata na domaćem tržištu, piše BHRT.

Situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza, kažu proizvođači ogrjevnog drveta u paletama, više je nego alarmantna. U slučaju da se zabrana izvoza produži za još tri mjeseca, što traži federalna Vlada, u pitanje će doći opstanak više od 160 domaćih tvrtki i 15 tisuća radnih mjesta. Tvrde da je domaće tržište podmireno, da im roba sada propada, a prijete im tužbe ino-kupaca zbog nepoštivanja ugovora.

“Mi imamo velike lagere i veliku roba koja nam sada na ovom vremenu kisne. Lageri su svi puni. Na otvorenome. Znači gnjije nam roba. Propada roba”, kaže za BHRT Đorđe Brkić (Es-trade d.o.o. Banja Luka).

“Kada otvore 31.12. da možemo izvoziti, kome ćemo izvoziti? Narod tamo u Europi ili je kupio deke ili je nabavio neku alternativu. U siječnju se ne kupuje drvo. Znači ovo je drvo osuđeno na propast ako dođe do produženja zabrane”, ističe Sulejman Šušić (Biobnrik d.o.o. Sanski Most).

Da bi eventualna odluka o nastavku zabrane izvoza bila kontraproduktivna  mišljenja su i u Gospodarskoj komori.

“Ona ugrožava velike količine zaliha koje postoje na stanju. S druge strane, ugrožava funkcioniranje Šuma RS jer je veliki dio izvođača radova također ovom mjerom pogođen i mi smo siromašno društvo da sebi dozvolimo toliki rizik da nam tolika roba propadne na stanju”, navodi predsjednik Gospodarske komore Banja Luka Goran Račić.

Drvoprerađivači se nadaju da će nadležni organi prihvatiti njihove argumente.

“Mi smatramo da će prevladati zdrav razum i da će se doći do rješenja da će se izuzeti drva iz zabrane izvoza zato što ne postoje jednostavno nikakvi tehnički razlozi koji opravdavaju to”, kaže Zoran Đurašinović, predsjednik Udruge drvoprerađivača “DIPOS”.

Drvoprerađivači, zajedno s predstavnicima entitetskih vlada i gospodarskih komora, danas se sastaju s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem kako bi iskazali svoje probleme i pokušali objasniti pogubnost nastavka zabrane izvoza drveta. Ako ne bude razumijevanja za njihove zahtjeve, najavljuju radikalnije poteze.