Oduzete cigarete u vrijednosti od 40 000 KM

Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzela 14.200 paklica cigareta u vrijednosti od 40.000 KM kod poreskog obveznika iz Visokog. U kontroli je utvrđeno da su cigarete nelegalno nabavljene s ciljem izbjegavanja obračuna i uplate razlike akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize za cigarete u 2013. godini.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje sudjelovali su u popisu zaliha cigareta kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u Bosni i Hercegovini, te je na taj način izvršena kontrola najvećih poreskih obveznika koji prometuju cigareta u BiH. U kontrolama kod veletrgovaca cigaretama inspektori UIO preuzeli su podatke o svim izlaznim količinama cigareta, te su sa tim podacima krenuli u kontrole obveznika koji se pojavljuju kao kupci. Sravnjavanjem stanja kod manjih poreskih obveznika jednostavno se može utvrditi količina cigareta za koju ne postoji dokumenatcija o uredno izvršenoj nabavci, popisu zaliha i obračunu razlike akcize.

Podsjećamo, poreski obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta bili su dužni popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja 2013. godine prije prometovanja i popisne liste moraju dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 10. siječnja 2013.godine. Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama mora se obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. siječnja 2013. godine uplatiti razlika između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO. Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

U narednom periodu inspektori Uprave za indirektno oporezivanje vršiće kontrolu popisa zaliha, obračuna i uplate razlike akcize na cigarete kod svih obveznika koji prometuju cigarete u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.