Oduzete cigarete u vrijednosti od 162 400 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli 5.800 šteka cigareta marke „Drina DNF” koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost oduzetih cigareta iznosi 162.400 KM.

Kontinuiranim obavještajno-operativnim radom službenici Grupe za obavještavanje regionalnog centra UIO u Sarajevu došli su do informacije o postojanju određene količine cigareta u obiteljskoj kući, koja je u vlasništvu lica, koje je registrirani obveznik indirektnih poreza u BiH. Po pribavljenoj naredbi Tužiteljstva BiH i Suda BiH, službenici Odsjeka za provođenje i poštivanje carinskih i poreskih zakonskih propisa u regionalnom centru UIO u Sarajevu izveli su akciju u kojoj je pretresena obiteljska kuća jednog obveznika indirektnih poreza na području općine Breza.

Tom je prilikom pronađeno i privremeno oduzeto 116 velikih kartona ili 5.800 šteka cigareta „Drina DNF”, za koju obveznik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu. Tržišna vrijednost oduzetih cigareta iznosi 162.400 KM, a protiv osobe će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH.