Oduzeta kineska roba u vrijednosti od 750 000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u regionalnom centru Sarajevo zbog nezakonitog prometovanja privremeno su oduzeli veliku količinu razne kineske robe, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 750 000 KM.

U okviru redovnih aktivnosti službenici UIO u regionalnom centru Sarajevo vršili su kontrolu poslovanja pravnog lica čiji je vlasnik kineski državljanin. Tom prilikom otkrivena je velika količina robe za koju vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu, te se smatra da je roba prokrijumčarena u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Privremeno je oduzeto više od 40 000 pari razne obuće, te oko 20 000 komada torbi i novčanika, čija se tržišna vrijednost prema predočenom cjenovniku prodavca procjenjuje na 750 000 KM. Ostvareni rezultat u ovoj akciji predstavlja jednu od većih zapljena ove vrste robe od samog osnivanja UIO. Protiv pravnog i odgovornog lica od kojeg je roba privremeno oduzeta, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, pokrenut će odgovarajući postupk pred nadležnim pravosudnim organima.

Službenici UIO akciju su proveli u saradnji sa Tužiteljstvom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu – SIPA i službenicima Policijske stanice Novo Sarajevo, što je još jedan dokaz o odličnoj suradnji sa svim agencijama za provođenje zakona na cijelom području Bosne i Hercegovine.

UIO još jednom je pozvala sve građane BiH da svoja saznanja o nedopuštenoj i nezakonitoj trgovini, švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama, prijave putem besplatne otvorene telefonske linije na broj 080 02 06 07.