Oduzet duhan i cigarete u nekoliko odvojenih akcija

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje u nekoliko odovojenih akcija i u suradnji sa službenicima Granične policije oduzeli su duhan, cigarete i konditorske proizvode u vrijednosti 54.000 KM.

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Odsjek za provođenje propisa, RC Tuzla, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, na osnovu višemjesečnog operativnog rada pronašli su u putničkom motornom vozilu sitno rezani duhan vlasništvo M.V., a postupajući u skladu s instrukcijama Tužiteljstva BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 200 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica. Protiv počinitelja bit će podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Također, na osnovu operativnih saznanja na području općine Lukavac kod dva fizička lica pronađeno je 55kg duhana i 1180 paklica cigareta koje nisu na propisan način obilježene akciznim markicama.

Shodno zajedničkim obavezama i mjerama definisanim u Akcionom planu za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji UINO BiH i Granične policije BiH, na lokalnom nivou, službenici UINO, Odsjeka za provođenje propisa RC Tuzla, Tima za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja i policijski službenici Granične policije BiH, Terenska kancelarija Sjeveroistok Bijeljina u sklopu operativne akcije „KONTRABAND 2019“, proveli su na CR/GP i putnim komunikacijama iza graničnih prelaza zajedničke aktivnosti na sprječavanju i suzbijanju nezakonitog unosa roba u carinsko područje Bosne i Hercegovine, te privremeno oduzeli raznu robu tj. 4998 komada konditorskih proizvoda od fizičkog lica koje nije posjedovalo propisanu dokumentaciju.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.