Održana večer posvećena književnosti znanstvene fantastike

altTradicionalno, šesti put zaredom, u Zenici će se ovoga vikenda (petak i subota) održati Festival fantastične književnosti „ZECON 2012″.

No, da bi se ova književnost, znanstvena fantastika, pa i ovaj zenički festival, i dodatno popularizirao, u Vitezu je održan „Dan prije”, kako su organizatori, članovi viteškog Ambijentalnog teatra i podružnica HKD Napredak, nazvali večer posvećenu predstavljanju Zbornika priča BATON i najavi Antologije pripovijedaka Slavenske mitologije.

Vrlo zanimljiv Zbornika BATON, od 10 priča izabranih na godišnjem natječaju na temu rat Batona u Klubu HKD Napredak u Vitezu, u četvrtak navečer predstavio je Adnadin Jašarević iz Zenice, novinar, pjesnik i pisac znanstvene fantastike, direktor Muzeja u Zenici i voditelj tradicionalnog Festivala fantastične književnosti ZECON 2012.

Ovom prilikom Jašarević je obznanio i izbor priča koje su ušle u Antologiju „Slavenska mitologija”, koja će biti službeno promovirana na sedmom Festivalu fantastične književnosti ZECON 2013.

Vrlo pohvalno, a na zanimljiv i pristupačan način, o Zborniku je govorio i Mirko Gradinić iz Pazina, središta kulturnih zbivanja (scenskih, književnih, festivalskih…) vezanih za znanstvenu fantastiku.

Okupljenim se obratio i Vitežanin Anto Zirdum, istaknuti pisac znanstvene fantastike, autor priće Bellum Batonianum koja je našla svoje mjesto i u Zborniku BATON i u Antologiji „Slavenske mitologije”. Ova priča na osebujan i vrlo zanimljiv način govori o trogodišnjem krvavom ratu Batona (Ilira) sa osvajačkim legijama Rimskog carstva na području Bosne, Slavonije, Baranje…! Rat je povijesna činjenica, a vodio se od 6. do 9. godine nove ere. Ovu priču Zirdum je scenski osmislio i režirao, a već je izvođena u nekim mjestima u BiH i u Hrvatskoj.

Zvonimir Čilić / VL