Održana tribina “Europska unija – potencijali i mogućnosti”

U kino dvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku ispunjenoj skoro do posljednjeg mjesta tribinu na temu „ Europska unija- potencijali i mogućnosti” održali su zastupnici HDZ u Europskom parlamentu; Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić i Andrej Plenković.

Domaćin tribine bio je ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije, a uz zastupnike u Europskom parlamentu okupljenima su se obratile i Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH i Željana Zovko, međunarodna tajnica HDZ BiH.

Među posjetiteljima bili su i brojni dužnosnici HDZ BiH i HDZ 1990; Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB, Nikola Grubešić, ministar zdravstva u Vladi SBŽ te novoizabrani predsjednik ŽO HDZ 1990 ŽSB Anto Bilić.

Prije tribine u Hrvatskom domu, zastupnici u EP zajedno s domaćinima položili su vijenac pred središnjim Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Kiseljaka.

Zastupnici HDZ u Europskom parlamentu, njih četiri od ukupno pet koliko ih ova stranka ima u najvišem zakonodavnom tijelu EU, i na tribini u Kiseljaku su istaknuli kako je briga za Hrvate u BiH jedna od njihovih ključnih zadaća, a namjeravaju je ostvariti kroz mehanizme EU. Sebe vide kao svehrvatske zastupnike jer birali su ih i Hrvati iz BiH.

„Došli smo predstaviti vam se, razgovarati s vama i vidjeti što vas brine kako bi kroz mehanizme koji su nam na raspolaganju mogli utjecati na rješavanje problema i Hrvata u BiH”, poručila je Dubravka Šuica, zastupica u EP.

Jedan od načina kako pomoći i Hrvatima središnje Bosne jest zapošljavanje mladih, a zastupnici HDZ u EP već su ostvarili dio obećanog na ovom polju.

„Naglasak je na mlade ljude koje smo već zaposlili i namjeravamo zaposliti. Neka među njima bude i mladih iz središnje Bosne u koju sam došla nebrojeno puta i koju osjećam svojom, uz koju sam srcem i umom”, kazala je zastupnica u EP Zdravka Bušić.

O IPA Fondovima govorila je zastupnica Ivana Maletić. „Ekonomija jest važna, ali je u ovom trenutku prioritet izboriti se za političku jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH koju mi u HDZ osjećamo svojom drugom domovinom, te potom izgraditi mehanizme pomoću kojih možemo povlačiti sredstva iz IPA Fondova”, istaknula je Maletić . Ona je obećala skoro pokretanje niza seminara i radionica nas temu korištenja Fondova EU.

Andrej Plenković, zastupnik HDZ u EP i član odbora za Proračun EU teškog 960 milijuna eura, koji se tiče 580 milijuna stanovnika 28 zemalja članica naglasio je kako je od izuzetne važnosti da Hrvati u BiH budu zadovoljni rješenjem provedbe presude „Sejdić- Finci” koje, po njegovu mišljenju treba pomiriti prava manjina i konstitutivnih naroda.
„Ulaskom RH u EU Hrvatska je ostvarila svoje strateške ciljeve. Stojimo na raspolaganju Hrvatima u BiH da se izbore za svoja prava jer ne želimo dozvoliti da BiH bude zadnji vagon vlaka ka Europi jer to ova država, a pogotovu hrvatski narod u njoj nisu zaslužili. Novo rješenje Ustava BiH ne smije biti takvo da Hrvati žale za njim kao što se to dogodilo u Daytonu”, istaknuo je Plenković te izrazio žaljenje što su Deklaraciju o Hrvatima u BiH odbile potpisati njegove kolege koje nisu iz HDZ-a. Deklaraciju o kojoj je govorio Plenković izuzetno hrabrim činom ocijenila je Željana Zovko, međunarodna tajnica HDZ BiH.
„Ovim dokumentom počinje novo doba borbe za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH i kroz institucije EU”, istaknula je Zovko.

Europskim parlamentarcima se na gostovanju i u središnjoj Bosni zahvalila Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH istaknuvši da su SBŽ i HNŽ kao i Županija Posavska kralježnica BiH te da ove države nema bez Hrvata. Bradara ih je upoznala i s projektom oko istovjetnog Ustavnog uređenja ŽSB i HNŽ, pravima Hrvata na školovanje na materinskom jeziku koje se odavno ostvaruje u SBŽ te potrebi uspostave rtv kanala na hrvatskom jeziku. Ujedno je istaknula potrebu očuvanja postojećih malobrojnih medija na hrvatskom jeziku u središnjoj Bosni.

Predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB izjavila je kako priče o tomu da su „Županije skupe, a Federacija BiH nije” nemaju nikakvog uporišta, ni financijskog ni u smislu nadležnosti. Skupa je Federacija BiH, a ne županije u kojima donosimo zakone i uređujemo sve važne oblasti života, pojasnila je Bradara.
Na tribini su otvorena brojna pitanja, a gosti su došli do korisnih informacija za nastavak borbe za prava i Hrvata u BiH kroz mehanizme EU, priopćeno je iz Ureda za informiranje ŽO HDZ BIH ŽSB.