Održana svečana sjednica u povodu Dana općine Vitez

Povodom Dana općine Vitez danas je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća, kojom je predsjedao predsjednik Vijeća, Hidajet Sivro.

Općina Vitez svoj dan slavi upravo danas jer je 28.4.1952. god. Narodna skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine donijela Zakon o podjeli teritorija, čime je općina Vitez prvi put utvrđena kao teritorijalna, politička cjelina – jedinica lokalne samouprave s utvrđenim sjedištem općine i pripadajućim naseljenim mjestima. Općinsko vijeće Vitez u 2001. godini proglasilo je 28. travanj Danom općine Vitez.

Općinski načelnik, Boris Marjanović u prigodnom je govoru nazočne upoznao s projektima, realiziranim u proteklom razdoblju, navodeći kako će se s aktivnostima na izgradnji Viteza, kao ugodnog mjesta za život svih građana, nastaviti i ubuduće.

Općinsko vijeće Vitez je na svojoj 12-toj redovitoj sjednici, donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja općine Vitez za 2022. godinu.  „Plaketa općine Vitez” dodjeljuje se građanima, udruženjima građana, ustanovama, mjesnim zajednicama, gospodarskim društvima i drugim pravnim subjektima, a povodom njihovih jubileja, za uspjehe u poslovanju, zasluge za razvoj općine Vitez, unapređenje kvaliteta življenja, te afirmaciji Viteza i jačanju njegovog ugleda u Zemlji i svijetu.“

Na današnjoj sjednici uručena su i općinska priznanja, plakete, a dobili su ih:

PLAKETA OPĆINE VITEZ

  1. BZK Preporod Vitez – za sveukupan doprinos u promociji kulturne baštine i tradicije grada Viteza (plaketu preuzeo predsjednik BZK Preporod, Damir Bešić)
  2. Udruga Volim Vitez – za sveukupan doprinos društvenoj zajednici (plaketu preuzeo predsjednik Udruge, Marko Lovrinović)
  3. Marko Plavčić – za sveukupan doprinos mladih kulturnom unaprjeđenju grada Viteza (plaketu preuzeo Marko Plavčić)

POSTUHMNO PRIZNANJE OPĆINE VITEZ

Hakija Đelilović- za sveukupan društveni doprinos na području općine Vitez (plaketu preuzeo unuk Haris Đelilović)

Počasnim građaninom općine Vitez“ može se proglasiti osoba (koja nije rodom iz Viteza i nema prijavljen boravak u Vitezu) posebno zaslužno za afirmaciju vrijednosti demokratskog društva, povijesnih događaja i tradicije Bosne i Hercegovine, položaja i ugleda Viteza i njegovih odnosa s drugim gradovima i općinama u zemlji i inozemstvu te razvoja Viteza ili pojedinih djelatnosti, državnik ili službenik druge države, član međunarodne organizacije odnosno organizacije druge države posebno zaslužan za Vitez i Bosnu i Hercegovinu u jačanju njihovog ugleda na općeprihvaćenim principima suvremenog svijeta.“

POČASNI GRAĐANIN OPĆINE VITEZ

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić – za izniman doprinos lokalnoj zajednici kroz realizaciju značajnih infrastrukturnih projekta na području općine Vitez (plaketu preuzeo pomoćnik ministra, Nisvet Mujanović).

Današnjoj svečanoj sjednici nazočili su zastupnica u Domu naroda BiH, Marina Pendeš, savjetnik podpredsjednice F BiH, Advan Akeljić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi KSB, Anto Matić, zastupnica u kantonalnom Saboru Dajana Maros, potom glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Vitez, Omer ef. Sikira, vijećnici u OV Vitez te pomoćnici načelnika u općinskim službama. Sjednici je i ove godine nazočilo izaslanstvo Grada Popovače, grada prijatelja Viteza, čiji je gradonačelnik Josip Mišković uputio čestitke svim Vitežankama i Vitežanima u povodu Dana općine.