Održana sjednica Središnje uprave HKD ‘Napredak’ u Busovači

altRedovita sjednica Središnje uprave HKD Napredak u subotu je održana u Busovači.

„Busovača je došla na red jer mi to i inače prakticiramo kako bi decentralizirali rad i djelovanje Napretka. Uz to, Busovača ima lijepi i funkcionalni novoizgrađeni Napretkov dom s brojnim sadržajima, a naša podružnica ovdje u Busovači je vrlo aktivna, pa je i to odgovor na pitanje: „Zašto Busovača”, kazao je novinarima, pred početak sjednice Središnje uprave, predsjednik HKD Napredak, dr. Franjo Topić.

Predsjednik je ovom prilikom uputio i čestitke podružnici u Busovači koju uspješno vodi prof. Josip Križanović, te svim građanima ovoga srednjobosanskog gradića koji, na bilo koji način, podržavaju i pomažu rad i djelovanje HKD Napredak.

Prema riječima dr. Topića na sjednici s čak sedamdesetak točaka dnevnoga reda, raspravljat će se o napretkovu domu na Trebeviću, o problemima s caffe slastičarnice Imperijal koji nastaju i traju zbog ne donošenja zakona o denacionalizaciji. Raspravljat će se i o statusu Nogometnog kluba SAŠK Napredak, te o odluci o podizanju spomen-obilježja Andriću i Prelogu, dvojici nobelovaca iz BiH, stipendistima HKD Napredak, koje će se graditi u Mostaru skupa s Maticom u tom gradu.

Bila je ovo i prilika da nešto radu i djelovanju HKD Napredak, podružnica u Busovači, kaže njezin predsjednik, prof. Josip Križanović. „Odluku da se sjednica Središnje uprave održi u Busovači, u prostorijama Napretkova doma, doživljavamo kao veliko priznanje, a bit će nam i poticaj u budućem radu”, kazao je Križanović istaknuvši kako u podružnici trenutno djeluje više od 150 članova u tri folklorne sekcije, u dvije kazališne, u tamburaškoj, humanitarnoj…! Križanović je posebno apostrofirao novoizgrađeni Napretkov dom s preko 1.200 metara četvornih korisnog prostora.” Naš dom je stjecište i središte mladih i svih kulturnih događanja. Kino-dvorana u ovom domu jedna je od najljepših i najfunkcionalnijih u BiH, imamo lijepi caffe prostor…, a u domu su svoje mjesto našle razne udruge, i organizacije, Gradska knjžnica, Radio postaja Busovača…! Ovaj projekt začet 1998. godine, u vrijeme predsjednice Lucije Vujica, sada je, rekao bih, prerastao općinske okvire i doprinio je prepoznatljivosti našega grada u kulturnim događanjima i na širem području”, naglasio je Josip Križanović.

Zvonimir Čilić / VL