Održana prva sjednica Općinskog vijeća Vitez

Danas je u dvorani Općine Vitez održana prva sjednica novog saziva Općinskog vijeća (OV) Vitez. Nakon usvajanja zapisnika s konstituirajuće sjednice i postavljanja pitanja vijećnika, imenovana su radna tijela OV Vitez. Vijećnici su usvojili prijedlog odluke o privremenom financiranju, od 1. siječnja do 31. ožujka 2013. godine, a koji je sačinjen na osnovu izvršenja proračuna u prva tri mjeseca ove godine.

Kako se i očekivalo najviše pažnje izazvao je prijedlog rebalansa proračuna općine Vitez za tekuću godinu. Nakon rebalansa proračuna, koji je prvotno iznosio 6 702 000, planirani izdaci proračuna općine Vitez iznose 6 499 000 KM, a planirani prihodi i primici 6 793 000 KM. Planirani deficit iznosi 706 000 KM, što će biti nužno nadoknaditi kroz uštede u narednoj godini.

Dio vijećnika izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da rebalans nije izvršen sredinom godine, zatim nedovoljnim aktivnostima na punjenu proračuna te prevelikom potrošnjom na određenim stavkama, kao što su ugovorene usluge ili pak potrošnja za javnu rasvjetu, gdje je utrošeno 100 000 KM više nego je planirano.

Također, pojedini vijećnici iskazali su nezadovoljstvo da se pojedine stavke iz proračuna ne izvršavaju već nekoliko godina kako je planirano, a najbolji primjer za to je kino dvorana, kojoj zbog loših elektroinstalacija prijeti velika opasnost od zapaljenja, zatim stavka za sport na području općine Vitez, ili pak nabavka opreme za JP Radio Vitez, koji nema ni vlastitog odašiljača.
Ipak, prijedlog rebalansa usvojen je većinom glasova.

Vijećnici OV Vitez na prvoj sjednici razmatrati su i usvojili i prijedlog odluke o izmjeni regulacijskog plana „Centar 1″ Vitez, kao i prijedlog odluke o utvrđivanju matičnih područja za općinu Vitez.

Zbog utvrđenih nejasnoća prijedlog odluke o izmjeni sastava Mjesne zajednice “Šantići-Sivrino selo” bit će razmatran na nekoj od narednih sjednica.