Održana promocija dokumentarnog filma “Uzdol 41”

Središnja Bosna sinoć je odala počast žrtvama Uzdola. Naime, u sklopu projekta “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” u Uskoplju je održana promocija dokumentarnog filma „Uzdol 41“.

Film govori o stradanju nevinih osoba na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetoga Križa – 14. rujna 1993. Toga dana pripadnici Armije BiH izvršili su stravičan pokolj nad 41 osobom hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere (29 civila i 12 vojnika HVO-a). Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, a najmlađa je bila desetogodišnje dijete. Tijela pokojnika devet godina počivala su u zajedničkoj grobnici u gradskom groblju u Prozoru jer ih se 1993. godine nije moglo pokopati u njihovu rodnom Uzdolu. Kao zavjet župljana župe Uzdol prema svojim mučenicima 2002. godine uzdolske žrtve ekshumirane su i prenesene u novoizgrađeni Memorijalni centar na Uzdolu koji se nalazi uz staru župnu crkvu. U spomen na poginule, uz staru i novu župnu crkvu podignut je i veliki drveni Uzdolski križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Film je najavio don Željko Marić, rektor sjemeništa u Travniku, inače rodom iz Uzdola, a više je o istome kazao don Miljenko Džalto uzdolski župnik.
Oprostiti ali ne i zaboraviti, poruka je ovog potresnog djela dok i veliki odziv publike u Uskoplju potvrđuje važnost sjećanja na sv žrtve pogotovo one za koje nitko još nije odgovara.

Projekt u organizaciji ŽO Mladeži HDZ BIH ŽSB nastavlja se 10. travnja ponovno u Žepču gdje će ovoga puta nastupiti GKM Vitez.