Održana prezentacija studije smanjenja gubitaka vode

U okviru pripremnih radnji za realizaciju projekta regionalnog vodovoda Plava voda urađena je Studija smanjenja gubitaka vode u pet općina uključenih u projekat regionalnog vodovoda Plava voda, navodi se u priopćenju iz Općine Vitez.

Predstavnici Instituta za hidrotehniku Sarajevu ovoga su tjedna uradili prezentaciju Studije smanjenja gubitaka vode u lokalnim vodovodima u pet općina uključenih u projekt Plava voda i Programa mjera za smanjenje i kontrolu gubitaka u općini Vitez. Prezentaciji studije prisustvovali su predstavnici JKP „Vitkom” Vitez i predsatavnici općine Vitez. Studija je urađena po metodologiji EU i u okviru projekta Infrastrcture Projects Facility in the Western Balkans.

Prezentaciju Studije smanjenja gubitaka vode u lokalnim vodovodima u pet općina uključenih u projekt Plava voda i Programa mjera za smanjenje i kontrolu gubitaka u općini Vitez odradio je Branko Vučjak, ispred HEIS-a (Institut za hidrotehniku Sarajevo). Prezentaciji je prisustvovala i Aleksandra Pločo ispred WYG Internacionala, implementatora projekta.

Dana 17.12. 2012. godine JKP „Vitkom” d.o.o. Vitez je dostavilo je dokumenat kojim se prihvata „Program mjera za smanjenje i kontrolu gubitaka u općini Vitez. Također i općina Vitez je prihvatila rezultate Studije smanjenja gubitaka vode u vodovodnoj mreži na području općine Vitez.

Prezentacija za svih pet općina (Vitez, Zenica, Travnik, Novi Travnik i Busovača) koje su bile obuhvaćene projektom održana je dana 31.10.2013. godine u Sarajevu.

Na spomenutoj prezentaciji Načelnik općine Vitez je zamolio nositelja izrade Studije da uradi javnu prezentaciju Studije smanjenja gubitaka vode u pet općina uključenih u projekat regionalnog vodovoda Plava voda u općini Vitez.

Ispred Općinskog vijeća Vitez upućen je poziv svim vijenicima Općinskog vijeća, pomoćnicima općinskog načelnika, JKP „Vitkom” d.o.o. Vitez i ostalim zainteresiranim građanima i udruženjima da prisustvuju prezentaciji Studije smanjenja gubitaka koja je održana dana 2. prosinca 2013. godine u 9 sati u sali općine Vitez. Na prezentaciji je bilo preko trideset osoba. Na prezentaciji nisu bili prisutni predstavnici udruženja građana u osnivanju „Qui tacet… Tko šuti” koji organiziraju javne proteste i vode javnu kampanju za poboljšanje vodoopskrbe stanovnika općine Vitez pitkom vodom.

Studija smanjenja gubitaka u pet općina uključenih u projekt regionalnog vodovoda Plava voda je urađena prema provjerenoj metodologiji koja se primijenjuje u ovoj oblasti u svijetu. Po pitanju gubitaka u mreži općina Vitez se puno ne razlikuje od ostalih općina u okruženju.

U studiji su predložene kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje imaju za cilj smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži na području općine Vitez.