Održana prezentacija studija o smanjenju gubitaka vode

Predstavnici Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva uradili su prezentaciju Studije smanjenja gubitaka vode u lokalnim vodovodima u pet općina, uključenih u projekt Plava voda i Programa mjera za smanjenje i kontrolu gubitaka u općini Vitez, priopćeno je danas iz Općine Vitez.

Prezentaciji studije nazočili su predstavnici JKP “Vitkom” Vitez i predstavnici Općine Vitez. Studija je urađena po metodologiji EU i u okviru projekta “Infrastructure Projects Facility in the Western Balkans”. Studije je prezentirao Branko Vučjak, u ime HEIS-a (Institut za hidrotehniku Sarajevo), a prezentaciji je u ime implementatora projekta, WYG Internacionala, nazočila Aleksandra Pločo.

JKP „Vitkom” ima obvezu sačiniti stručne komentare i primjedbe na Studiju i Planove kako bi se uradila finalna verzija dokumenta, navode iz Općine Vitez.

Nakon što se uradi finalna verzija dokumenta općina Vitez će dati suglasnost na Studiju. Navedeni dokumenti su urađeni po metodologiji EU, te postoji mogućnost dobivanja grant sredstava za imlementaciju istih. Također, nakon što se završe dokumenti postoji mogućnost apliciranja na razne izvore, za financiranje realizacije istih, priopćeno je iz Službe za poduzetništvo i lokalni razvoj Općine Vitez.