Održana konferencija za tisak udruge građana u osnivanju “Qui tacet… Tko šuti…” Vitez

Udruga građana u osnivanju “Qui tacet… Tko šuti…” iz Viteza održala je danas konferenciju za tisak na kojoj su prezentirali poduzete aktivnosti u proteklom periodu, kao i svoje prijedloge rješenja problema vodoopskrbe. Predstavnike medija izvijestili su i o sastanku koji je održan jutros (srijeda ujutro) s predstavnicima Općine Vitez, na čelu s općinskim načelnikom i predsjedateljom Općinskog vijeća Vitez.

Nazočnim predstavnicima medija uručeno je i priopćenje za javnost, koje objavljujemo u cijelosti.

“Članovi naša grupe građana su obavili niz razgovora sa odgovornim osobama kako u Kantonalnom Ministarstvu vodoprivrede SBK/KSB, tako i u Vladi FBiH i Ministarstvu vodoprivrede FBiH.

Ovdje ćemo Vam iznijeti naše prijedloge, zapažanja i dogovore sa odgovornim osobama.

Na sastanku sa Kantonalnim Ministrom za vodoprivredu g. Senadom Selimović, tražili smo rješenja za dodatne količine vode. Ono što Općina Vitez, njen načelnik, općinske službe i Općinsko vijeće trebaju uraditi je da dostave suglasnost Mjesne zajednice Kruščica kojim se oni slažu sa vodozahvatom potrebite vode iz izvorišta Duboki potok, Ugrenovac, Tromošnica i Mliništa, odgovarajuću odluku Općinskog vijeća i on će izdati rješenje o izdavanju koncesije našem javnom poduzeću Vitkom ODMAH. Ovim bi se stvorili uvjeti da se u vodospremnike Viteza upumpa novih 115 litara u sekundi, ali je potrebno sve te potoke ukrotiti i cijevima spojiti sa vodovodom.

Kompletan projekt u JKP Vitkom postoji i predat je u nadležno ministarstvo, ali smo tamo vidjeli i da već postoji mišljenje MZ Kruščica kojom oni ne dozvoljavaju da se zahvaćaju dodatne količine vode iz ovih izvorišta, sa čime nije bio upoznat direktor JKP Vitkom Vitez, iako bi trebao biti. Na političkim strukturama i Načelniku je da se objasni mještanima MZ Kruščica o značaju ovog projekta, te da oni promijene svoj stav o ovom projektu.

Novac za ovaj projekt može se tražiti preko IPA fondova, a što smo se uvjerili u direktnom kontaktu sa gospođom Sanjom Terzić, djelatnicom Ministarstva vodoprivrede (telefon nam je poznat). Sredstva su sa počekom od 6 godina, rok otplate 19 godina, vrlo povoljne ili skoro nikakve kamate. Ova sredstva se mogu koristiti i za rekonstrukciju vodovoda. Ulog Općine može biti i dosadašnje ulaganje u vodovodnu infrastrukturu.
Bili smo i u Uredu Premijera, tražili pomoć oko zadnje donesene odluke kojom Vitkom i Općina Vitez konačno gube sporove. Ukoliko Općina Vitez želi može dostaviti ZAHTJEV ZA PREISPITIVANJE ODLUKE VLADE FBiH, uz prilaganje potrebite dokumentacije. Gospodin Stojak je upoznat sa istim.
Na sastanku sa Ministrom vodoprivrede Jerkom Ivanković-Lijanović dogovoreno je:

1. Za kratkoročno rješavanje gorućeg problema nedostatka vode, Ministar Lijanović će u najkraćem mogućem roku organizirati sastanak Načelnika Općine Vitez i Zenice sa direktorima oba komunalna poduzeća da se dogovorno poveća količina vode koja se isporučuje Vitezu, uz nazočnost i člana naše udruge. Smatram da Načelnik i direktor JKP Vitkom trebaju napraviti dobru strategiju za razgovore sa Načelnikom Zenice i direktorom VIK Zenica.

2. Odmah po stupanju na snagu zadnjeg rješenja Vlade od 18.09.13. pristupa se usklađenju dosadašnjeg Ugovora o koncesiji za vodu sa izvorišta Kruščica za VIK Zenica sa sadašnjim Zakonom o koncesijama. Rok za ovaj posao je kraj ove godine.
Ovim će Općina Vitez biti u puno povoljnijem položaju nego sada sa danom koncesijom posebno što se tiče ukupnog roka trajanja koncesije.

3. Do trećeg mjeseca 2014. godine napraviti aneks koncesije kojom će se definirati novi odnos raspodjele vode sa izvorišta Kruščica tako da se Vitezu dodijeli onoliko vode koliko je potrebno. Na ovo općina Vitez ima po svim važećim zakonima. U pregovorima će biti aktivno uključeni predstavnici naše Općine, pa bi i u ovom morala da se napravi dobra strategija, posebno po pitanju nedostajuće vode našoj općini.

Smatramo da se praćenju i realizaciji ovih prijedloga i zaključaka sa sastanaka treba maksimalno posvetiti, jer je stvorena osnova za konačno rješavanje pitanja vodoopskrbe za sve građane općine Vitez.
Srdačno vaši”, stoji u priopćenju za javnost Inicijativnog odbora Udruge građana u osnivanju “Qui tacet… Tko šuti…” iz Viteza.