Održana konferencija za medije povodom akcije „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan“

U sarajevskom hotelu “Europa” održana je konferencija za medije u cilju predstavljanja velike volonterske akcije sadnje drveća u BiH „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan”.

Akcija će biti provedena na području cijele Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24.listopada 2013. godine sa početkom u 10.00 sati.

Nositelj projekta su UG „Ruke” iz Sarajeva i UG „Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke, dok je generalni sponzor tvrtka HT Eronet.

Glavne ciljeve akcije na održanoj konferenciji za medije predstavio je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke”: Ideja za akciju „Let’s Do It – milijun sadnica za 1 dan” je proizišla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Glavne ciljeve akcije možemo svrstati u tri kategorije : 1. zasaditi 1.000.000 sadnica drveća; 2. osigurati sudjelovanje najmanje 20.000 volontera; podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosustava”.

Više detalja o važnosti pošumljavanja BiH otkrio je Junuz Elkaz, koordinator akcije „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan”: „Ovom velikom akcijom pošumljavanja želimo u fokus javnosti staviti općekorisne funkcije šuma. Smatramo da naši sugrađani nisu upoznati sa svim vrijednostima šuma i da se one često promatraju isključivo kao tvornice trupaca. Ipak, šume su puno više od toga. Neke općekorisne funkcije šuma su: zaštita tla od erozije vodom i vjetrom, pročišćavanje voda i zaštita izvorišta pitkom vodom, povoljan utjecaj na klimu i poljoprivrednu djelatnost, pročišćavanje zraka i proizvodnja kisika, prostor za odmor i rekreaciju, mogućnost razvoja ekološkog, lovnog i seoskog turizma, očuvanje biodiverziteta i brojne druge funkcije”.

Podršku realizaciji volonterske akcije pošumljavanja BiH pružila je Uprava za šumarstvo BiH, animirajući sve šumarske institucije u FBiH da se priključe akciji nabavkom sadnog materijala i nadzorom nad akcijom.

„Federalna uprava za šumarstvo je objeručke prihvatila poziv na suradnju Udruženja građana „RUKE” za sadnju šumskih sadnica sa ciljem obnove šuma na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. U tu svrhu animirali smo sve šumske institucije u Federaciji BiH i očekujemo njihov značajan angažman kako u osiguranju sadnog materijala, tako i u organizaciji i nadzoru nad sadnjom. Biće nam veliko zadovoljstvo ako po završetku akcije kažemo da smo uspjeli i nadamo se da ovo neće biti samo jednogodišnja akcija.
Ipak najveće zasluge za uspjeh trebaju pripasti entuzijastima iz Udruženja građena „Ruke” i „Mozaik prijateljstva” i volonterima širom Bosne i Hercegovine koji su i svojim dosadašnjim akcijama dokazali da ako hoćemo možemo zajednički učiniti našu zemlju lijepom i ugodnom za življenje”, dodao je dipl.ing.šum. Omer Pašalić, direktor Uprave za šumarstvo FBiH.

Generalni sponzor projekta „Let’s do it – milijun sadnica za 1 dan” je tvrtka HT Eronet koja sa zadovoljstvom podržave projekte čija realizacija ima za cilj unaprijeđenje uvijeta življenja u BiH, posebno prirodnog okruženja.

„Želim čestitati inicijatorima i organizatorima ovog hvale vrijednog projekta, grupi mladih entuzijasta iz udruženja građana ”Ruke” i ”Mozaik prijateljstva”, koji pokušavaju podići svijest ljudi o tomu koliko je zaštita prirode važna za sve nas i kakvo prirodno okruženje trebamo ostaviti novim generacijama. HT Eronet, kao društveno odgovorna tvrtka, već dvije godine je generalni sponzor projekta ” Let’s Do It- očistimo zemlju za 1 dan”, a evo ove godine smo s ponosom po prvi put i uz akciju ”Milijun sadnica za 1 dan”, koja je prvenstveno posvećena pošumljavanju, i koja će nesumnjivo i ovoga puta okupiti veliki broj volontera”, izjavio je Vedran Marijanović, predstavnik Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

Važnost realizacije akcije „Let’s do it-milijun sadnica za 1 dan” prepoznala je i međunarodna organizacija UN, koja je kroz svoj program UN Volontera podržala projekt.

„Program UN Volontera u BiH (UNVBiH) sa ponosom podržava akciju pošumljavanja BiH, te će se istoj pridružiti. Nadamo se da će ova akcija povezti ljude i pokazati da zajedničkim snagama možemo graditi bolje uvjete za život. UNV surađuje sa organizatorima akcije „Let’s do it” od 2012. godine, te se nadamo da ćemo surađivati svake godine”, kazala je Hyun-Joo Youn, UN Volunteers Programme Officer, UNDP BiH.