Održana Izvještajna Skupština Sportskog saveza SBŽ

U sali Općine Travnik održana je Izvještajna Skupština Sportskog saveza SBŽ na kojoj je prisustvovalo 26 delegata iz Sportskih saveza općina Jajce, Bugojno, Donji Vakuf, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Izvještajnoj Skupštini Sportskog saveza SBŽ nisu prisustvovali delegati iz Sportskog saveza općine Kreševo zbog obveza na poslu.

Nakon izvještaja verifikacione Komisije koja je utvrdila da u skladu sa članom 19. Statuta Sportskog saveza SBŽ i članom 18. Poslovnika o radu Skupštine Sportskog saveza SBŽ prisutno 2/3 delegata iz 7 općinskih sportskih saveza i 1/3 delegata iz gradskih saveza Izvještajna Skupština Sportskog saveza SBŽ može donositi pravomoćne odluke.

Izvještajnom Skupštinom Sportskog saveza SBŽ predsjedavao je predsjednik Jozan Laštro te predložio Dnevni red koji je jednoglasno usvojen. Prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza SBŽ, Mirsad Ibrišimbegović, i istaknuo da je svakodnevno sve bolje stanje u Sportskom savezu SBŽ, te istaknuo da proteklom periodu Sportski savez SBŽ je realizirao sve projekte koji su bili u Programu rada Sportskog saveza SBŽ kroz apliciranja na Javne pozive raspisani od strane resornih ministarstva na nivou Federacije BiH i Županije, kao i kod Općina SBŽ koje omogućavaju apliciranje.

Također, istaknuo je da je SBŽ rasadnik talenata.

Imamo primjer Larise Cerić, uspjehe rukometnog kluba “Sloga” iz Gonjeg Vakufa-Uskoplja koji je s uspjehom nastupao u Premijer ligi BiH u okviru takmičenja RS BiH, i Iskre iz Bugojna, kao i uspjeh KK ” Promo ” iz Donjeg Vakufa koji su ove godine izborili status premijerligaša.

Predsjednik Saveza, Ibrišimbegović, osvrnuo se i na rad nogometnih klubova, te istaknuo da se moramo zapitati šta se dešava u nogometu jer posljednjih godina izgubili smo 3 premijerligaša i gledajući općenito to je sport koji u našoj Županiji nazaduje. Drago

Suban se obratio kao potpredsjednik Upravnog odbora Sportskog saveza SBŽ i naglasio da se moraju u što kraćem roku održati sastanci sa načelnicima Općina SBŽ, kao i što prije definirati problem formiranja novih sportskih klubova i udruženja koja niču ” kao gljive poslije kiše ” i najčešće nisu u sistemu takmičenja, ali apliciraju za sredstva sporta koja nisu dostatna ni za Klubove i odnose značajan dio financijskih sredstava namjenjenih sportskim klubovima.

Tijekom rada Skupštine, delegati su se osvrnuli na probleme u sportskim savezima općina, kao i nedostatku strategije sporta u općinama SBŽ, kao i strategije sporta na nivou Županije.

Kroz diskusije delegata konstatiran je problem netransparetnosti u radu Klubova, kao i nedostatak granta za vrhunski sport.

Delegati Skupštine Sportskog saveza SBŽ donijeli su zaključak da se uputi zahtjev Vladi SBŽ i Ministarstvu zdravstva i socijalne politike za usvajanje Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportaša, kao i formiranje sportske ambulante gdje bi se vršili zdravstveni pregledi sportšaa što je u skladu sa Zakonom o sportu SBŽ, a s ciljem sprečavanja nemilih slučajeva na sportskim terenima, kao i da se što prije pokrene inicijativa za izmjenu Zakona o sportu SBŽ i da se ugradi član u kojemu bi općine SBŽ bile obvezne formirati sportske saveze i da sportski klubovi koji nisu članice sportskog saveza općine ne mogu sudjelovati u raspodjeli sredstava kao ni u sistemu takmičenja unutar granskih saveza.

Jedan od zaključaka Skupštine Sportskog saveza SBŽ jeste da se obvezno organizira okrugli stol i da se zahtjeva da se u što kraćem roku organizira tematska sjednica Skupštine SBŽ na temu stanja u oblasti sporta u SBŽ.

Jednoglasnim odlukama prisutnih delegata usvojen je Program rada Sportskog saveza SBŽ za 2019. godinu, Izvještaj Nadzornog odbora Sportskog saveza SBŽ i Izvještaj o radu Sportskog saveza SBŽ za 2017. i 2018. godinu uz zaključak, kada je u pitanju financijski dio, da se za sve donacije, poput gratis sale za održavanje ” Izbora najboljeg sportiste Županije”, evidentiraju knjigovodstveno kao kompezacija jer i to je trošak, a ujedno i prihod.