Foto: Održana 7. međunarodna smotra folklora – Vitez 2014

Proteklog vikenda, točnije (7.6.2014.) u subotu, u Vitezu je održana kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom “7. Međunarodna smotra folklora – Vitez 2014”. Organizator, ove sada već tradicionalne manifestacije, bila je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Vitez koja već sedam godina za redom realizuje ovaj projekat koji ima za cilj upoznavanje i zbližavanje različitih kultura i tradicija.

Ovogodišnja smotra folklora uz domaćine okupila je još 9 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine te jedno društvo iz susjedne nam Hrvatske pa su tako učesnici 7. Međunarodne smotre folklora – Vitez 2014 bili : BKUD “Nur” Sisak (Hrvatska), KUD “Šator Paša” Šatorovići (Brčko), KUD “Kozara” Kozarac (Prijedor), BKUD “Rahić” Gornji Rahić, BZK “Preporod” Bosanska Dubica, KUD “Naša mladost” Ključ, BZK”Preporod” Konjic, KUD “Nakib Abdagić Kiban” Donji Vakuf, KUD “Izvor – 08″ Kiseljak”, KUD “Romi” Vitez i domaćin BZK “Preporod” Vitez.

Oficijelnom programu koji je počeo u 20:00 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu prethodio je svečani defile svih učesnika ulicama Viteza koji je po običaju pobudio veliki interes građana općine Vitez a imali su priliku vidjeti sve ljepote različitih kultura i običaja koji se njeguju u gradovima Bosne i Hercegovine i gostiju iz Hrvatske. Smotru je otvorio načelnik općine Vitez gospodin Advan Akeljić.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter jer je organizator odlučio da polovinu prihoda od prodanih ulaznica usmjeri u humanitarni fond za pomoć stanovništvu stradalom od poplava u BiH. Generalni sponzori ovogodišnje smotre bili su Općina Vitez i BH Telecom.

Iz Organizacijskog odbora 7. Međunarodne smotre folklora – Vitez zahvaljuju se svim sponzorima, medijskim partnerima, DVD Stari Vitez i članovima BZK “Preporod” Vitez kao i ostalima koji su pomogli u realizaciji projekta.