Održana 5. sjednica Sabora SBŽ

Josip Kvasina, predsjedatelj  Sabora Županije Središnja Bosna, vodio je danas  5. sjednicu ovog zakonodavnog tijela koja i ovaj put nije mogla proći bez brojnih stanki i usaglašavanja. Do zaključenja novina Sabor je sa 19 glasova za, 2 protiv i 7 suzdržanih usvojio Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o broju profesionalnih zastupnika u Saboru SBŽ.

Dakle, stupanjem na snagu ovu Odluke svih 30 zastupnika u Saboru moći će, ukoliko to žele, postati profesionalci. Do sada je Odluka predviđala da maksimalno  13 zastupnika (7 Bošnjaka, 5 Hrvata i 1 iz reda ostalih) može imati status profesionalaca, a tu je mogućnost u novom sazivu Sabora iskoristilo 10 zastupnika (6 Bošnjaka , 3 Hrvata i 1 iz reda ostalih). Predlagači izmjene Odluke, klub Hrvata i klub Srba, istaknuli su da je dosadašnja Odluka bila diskriminatorska, a predstavnici kluba Bošnjaka nisu podržali ovu izmjenu ističući da nisu protiv, ali da ona nije prošla zakonsku proceduru niti je razmatrana na sjednici Vlade SBŽ.

Na 5. Sjednici Sabora usvojeni su i prijedlog zakona o fondu za zaštitu okoliša SBŽ, prijedlog zakona o spriječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kao i prijedlog zakona o dopuni i izmjenama zakona poreza na promet nekretnina (skraćeni postupak). Potom, nacrti zakona o komunalnim pristojbama i izmjenama i dopunama zakona o administrativnim pristojbama.

E.E. / eni-news