Održan treći sajam županijskog Zavoda za zapošljavanje

SBŽ ima 39.000 nezaposlenih, a od 88.000 radno sposobnih, 44.000 su zaposleni. Na Trećem sajmu zapošljavanja koji je održan u Vitezu tražili su se bravari, zavarivači s atestom za CO2, zatim šumski sjekači, vozači traktora, kontrolori proizvodnje u metalnoj industriji.

Mladi su sve nezadovoljniji jer se do posla u većini slučajeva dolazi preko veze. Na sajmu zapošljavanja u Vitezu posao će dobiti oko 150 nezaposlenih, tvrde u županijskom Zavodu zapošljavanja.

Deficitarne struke

– Ovim sajmom smo pokušali na jednom mjestu okupiti poslodavce i nezaposlene i na taj način uspostaviti kvalitetniju i tješnju komunikaciju u sferi zapošljavanja. U SBŽ-u je velika potreba za radnicima metaloprerađivačke i drvne industrije, pravnicima i ekonomistima kao i radnicima u kožnoj i tekstilnoj industriji, kaže Željko Lončar direktor Zavoda zapošljavanja SBŽ-a i domaćin sajma.

Jozo Tadić iz Kreševa vlasnik je poduzeća Ćoto koje je odavno prisutno na inozemnom tržištu.

– Tražim zavarivače, jer u posljednje dvije godine radim sve za izvoz. Treba mi pet zavarivača s atestom za CO2 i pet bravara. Ako bih uspio dobiti radnike osposobljene za poslove koje nudim uspio bih izvesti u Njemačku svojih proizvoda za oko milijun KM, tvrdi Jozo Tadić.

Bravare, zavarivače, kontrolore u metalnoj industriji traže i u poduzeću Saraj-Komerc iz Uskoplja. Međutim dosadašnja iskustva u traženju posla mnogim mladim ljudima su jako gorka.

Zapošljavanje

– Svakih 15 dana obilazim tvrtke u Vitezu ne bi li dobila posao. Radim povremeno, čuvala sam i djecu. Ali kako nemam nikoga na vlasti ne mogu dobiti stalni posao. Mislim da su veze najprječe, tvrdi Sandra Pilić nezaposlena trgovkinja.

Dženita Bećirević-Jašarević je tehničarka stomatologije i na sajam zapošljavanja je stigla iz Bugojna.

– Odmah po dolasku sam vidjela da za mene tu nema ništa. Žalosno je, ovdje su okupljeni ljudi s visokom stručnom spremom, ističe Dženita.

Na prethodna dva sajma posao je dobilo oko 350, a od toga 70 posto njih je ostalo u radnom odnosu.

Srećko Stipović / VL