Održan tradicionalni Uskrsni turnir u tucanju jaja

Tko ima tvrđa uskrsna jaja, Kiseljačani ili Fojničani? Odgovor na ovo pitanje brojni Fojničani i Kiseljačani traže već godinama, na uskrsnu nedjelju, nakon mise.

Tradicija održavanja turnira u razbijanju jaja počela je još prije rata. Turnir se sastoji u pažljivom odabiru tvrdih jaja koji traje mjesecima prije Uskrsa, uglavnom isprobavanjem tehnikom “na zub”, a pobjednik je ekipa koja sačuva više nerazbijenih jaja, pa makar i jedno jedino!

Pobjednički tron

Turnir prati druženje i šale na račun tvrdoće jaja, a posljednjih desetak godina pobjedu su odnosili Kiseljačani. Ove godine došlo je do preokreta, a pobjednički tron ponovno je, nakon deset godina, pripao Fojničanima.

“Iako mi svi kažemo da je važno druženje, a ne pobjeda, pobjeda je svima nama itetako važna, pogotovo ako slavite nakon deset godina. Mi Fojničani ove smo godine imali tvrđa jaja, a uspjeli smo ih sačuvati čak 40, Zdravko Bošnjak Zigi imao je 11, Gabrijel Kuliš 17, a ja 12. Našom pobjedom turnir je dobio na zanimljivosti i dinamici jer smo nakon toliko vremena pobijedili Kiseljačane. Vjerujem da su se oni već po završetku turnira, koji je potrajao do kasno u noć, počeli pripremati za iduću godinu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li im uspjeti vratiti pobjedničko mjesto koje su držali deset godina”, kaže Branko Stanić Krepo iz ekipe Fojničana. Najviše pozornosti brojnih posjetitelja izazvalo je natjecanje višegodišnjih rivala Zdravka Bošnjaka Zigija iz Fojnice i Kiseljačanina Vlade Bilana. Okršaj vječitih rivala dogodio se u samoj završnici turnira koji je kažu sudionici bio vrlo napet i skoro do kraja neizvjestan.

Brojni poklonici

Nikad se, naime, ne zna tko bi od sudionika turnira mogao s jednim, ali tvrdim jajetom polupati sva ostala i tako odnijeti pobjedu svojoj ekipi. Turnir u razbijanju jaja između Fojničana i Kiseljačana ima brojne poklonike među najmlađima tako da straha da će se tradicija njegova održavanja prekinuti nema!

Ana Popović / VL

Prethodni članakFOTO: Vitežanima 6 odličja na Balkanskom prvenstvu, Nedim Bektaš zlatni!
Sljedeći članakFOTO: Večer emocija i ponosa – U Vitezu predstavljena knjiga ‘Dario Kordić’