Održan sedmi prosvjed zbog problema vodoopskrbe – građani poručili “Nećemo odustati!”

Bez obzira na vremenske i hidro-meteorološke (ne) prilike, građani Viteza muku muće s nestašicom pitke vode. Jer, redukcije i potpuna višesatna isključenja dotoka pitke vode u njihove domove je svakodnevna, a u nekim područjima i višednevna potpuna isključenja. Riječ je o građanima i područjima općine Vitez koja se pitkom vodom opskrbljuju sa izvorišta Krušćica (u općini Vitez), a s vodovodom, u svim segmentima, potpuno gospodari i upravlja Komunalno poduzeće ViK iz Zenice, koncesionar izvorišta čija je vremenska koncesija istekla prije punih pet godina.

 

I prema podacima kojima se raspolaže, nikakve redukcije, čak ni pada pritiska u cjevovodima u domaćinstvima Zeničani nemaju, a Vitežani žeđaju, prosvjeduju i sve su više razočarani, ljuti, gnjevni. Istovremeno, protočna hidroelektrana napravljena na vodovodu Krušćica – Zenica, u zeničkom naselju Čajdraš, neprekidno radi punim kapacitetom i tvrdi se, svojim vlasnicima, žednim Vitežanima nepoznatim, godišnje donosi čistih 400 tisuća KM. I ne smije stati, ne staje, ali su, i radi toga, Vitežani žedni. Je li to specijalni rat protiv Hrvata Viteza, neizostavno je pitanje koje podgrijava i činjenica da na prosvjedima nema građana bošnjačke nacionalnosti koje, već godinama, muči isti problem kao i njihove susjede Hrvate?

U srijedu su žedni Vitežani, a ovaj se put pojavio i jedan građanin bošnjačke nacionalnosti (Nisvet Hurem, vrijedi mu i ime zabilježiti), Neformalna grupa građana „Tko šuti…” organizirali sedmi uzastopni (svake srijede u 11 sati) prosvjed pred zgradom Općine. I ovaj put prosvjed je bio miran, na civilizacijskoj razini, a prosvjednici su svom čelništvu, ma koje vjere, nacije i političke opcije bili, „slali” poruke napisanim na transparentima, praznim bocama u kojima se prodaje pitka voda, te povicima: Hoćemo vodu; Volimo Vitez; vratite nam Kruščicu…!

Predstavnici Neformalne grupe „Tko šuti…”, Zdravko Livančić, Pero Šamija i Nenad Rajić, detaljno su okupljenim prenijeli što su sve do sada radili i uradili na prikupljanju informacija o problemima koji građane Viteza već godinama muči, o „igricama i igrama” s pitkom vodom s izvorišta Krušćica, i što će na tom planu do sljedećeg prosvjeda (srijeda 24. rujna) raditi.

Ovom prilikom, s jasnim porukama vezanim za ovaj problem, okupljenim su se obratili i neki prosvjednici, a viteška pjesnikinja, Sanja Križanac, pročitala je svoju pjesmu koja nosi naziv „Oda kruščičkoj vodi”.

Prosvjed je, kao i svaki put do sada, prekinut nakon pola sata, a ni ovaj put prosvjednicima se baš nitko iz općinskih struktura vlasti nije osjetio potrebu da se prosvjednicima, svojim sugrađanima, biračima…obrati, a prosvjednici su im na kraju, jasno i glasno, poručili: Nećemo odustati.

Predstavnici neformalne grupe „Qui tacet – Tko šuti” uputili su i službeni poziv za sastanak općinskom načelniku Advanu Akeljiću, a kako smo doznali načelnik Akeljić je potvrdno odgovorio na njihov poziv te će ovaj sastanak biti održan u petak ujutro.

Zvonimir Čilić / VL

 

Predstavnici neformalne grupe „Qui tacet – Tko šuti“ uputili su i službeni poziv za sastanak općinskom načelniku Advanu Akeljiću, a kako smo doznali načelnik Akeljić je potvrdno odgovorio na njihov poziv te će ovaj sastanak biti održan u petak ujutro.