Održan sastanak premijera Lende i ministra Domića s predstavnicima sportskih klubova

Sportski savez KSB inicirao je sastanak s premijerom kantona, Tahirom Lendom, i ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta KSB, Bojanom Domićem.

Sastanku su nazočili i načelnici općina KSB, Gornji Vakuf-Uskoplje, Sead Čaušević, Bugojno, Hasan Ajkunić, Donji Vakuf, Huso Sušić, Vitez, Tomislav Bošnjak Matić i predsjednici klubova koji se natječu u premijer ligama BiH, a povod sastanku je iznimno teška situacije u sportu, posebno u klubovima koji se natječu u najvišem rangu natjecanja.

Incijativa koja je potekla od Sportskog saveza KSB dobila je punu podršku lokalne zajednice, kao i članica Saveza klubova i sportskih radnika, a posebno od premijera Kantona Tahira Lende i ministra Bojana Domića. Cilj sastanka je da se zajedničkim naporom pomogne klubovima koji se natječu u premijer ligama BiH. S područja KSB trenutno je sedam članova Premijer lige, najvišeg ranga natjecanja u BiH: Muški rukometni klub „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje, Malonogometni klub „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje, Ženski nogometni klub „Iskra“ Bugojno, Klub sjedeće odbojke „Iskra“ Bugojno, Košarkaški klub „Promo“ Donji Vakuf, Stolnoteniski klub „CM“ Vitez i Muški rukometni klub „Iskra“ Bugojno, koji će kroz baraž pokušati sačuvati status premijerligaša.


Stanje u sportu nakon epidemije izazvane virusom Covid – 19 izuzetno je teško. Zbog stanja u oblasti gospodarstva koje se trenutno nalazi u velikim problemima, sportski klubovi imaju sve manji broj sponzora. Ako je i isti broj sponzora, sponzorski ugovori su znatno manji, kao i prihodi koje klubovi ostvaruju od prodaje ulaznica (trenutno su svedeni “na nulu“ zbog nemogućnosti prisustva publike). Primjerice, prihodi od prodaje karata bili su jedan od značajnijih faktora financiranja MRK „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje, KK „Promo“ Donji Vakuf i MRK „Iskra“ Bugojno jer je samo derbi između MRK „Sloga“ i MRK „Iskra“ u KSC Bugojno pratilo oko 5.000 gledatelja. Svi navedeni klubovi imaju igrače na Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili imaju Ugovore o stipendiranju što su značajna sredstva za njih. Sport je među prvima bio pogođen pandemijom, a iz razloga što nemaju Ugovore o radu s igračima i trenerima, navedeni klubovi nisu mogli aplicirati za sredstva kod Ministarstva gospodarstva.

U proračunskoj 2020. godini sredstva za sport planirana su u iznosu od 528.350,00 KM što nije dovoljno. Zbog toga je i organiziran sastanak kako bi kantonalna izvršna vlast, zajedno s klubovima, uz aktivno sudjelovanje lokalne zajednice, pronašla način da se trenutna situacija prevaziđe, posebno što u ovome trenutku MRK „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje će nastupiti i na europskoj sceni.

Sukladno tome, Sportski savez KSB dostavio je prijedlog sufinanciranja Klubova koji se natječu u najvišem rangu, uz kategorizaciju i obrazloženje iz kojih je razloga predložen određeni iznos uzimajući u obzir sve troškove od prijevoza, organizacije meča, troškova sudaca i delegata. Savez je stava kako se u isti rang financiranja ne mogu staviti rukometni klubovi sa ženskim nogometnim klubom, koji ima plaćene troškove sudaca, delegata kao i dodatna sredstva od UEFA-e za razvoj ženskog nogometa ili npr. stolnoteniski klub gdje je dnevnica suca 30,00 KM i gdje stolnotenisači na gostujuću utakmicu mogu otputovati automobilom.

Također, u prijedlogu je i jedan prvoligaš – NK „Travnik“, koji bi uz dodatna sredstva i pomoć društvene zajednice u sezoni 2020./2021. trebao vratiti status premijerligaša jer u 2022. godini NK „Travnik“ slavi 100 godina postojanja, a UEFA klubove koji slave ovaj značajan jubilej, a članovi su najvišeg ranga natjecanja, nagrađuju s 1.000.000,00 eura.

Nakon sagledavanja problematike, premijer Kantona Tahir Lendo i resorni ministar Bojan Domić predložili su da Vlada KSB iz tekuće rezerve na jednoj od narednih sjednica Vlade donese odluku da se Muški rukometni klub „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje sufinancira s 10.000,00 KM, Malonogometni klub „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje s 2.000,00 KM, Ženski nogometni klub „Iskra“ Bugojno s 2.000,00 KM, Klub sjedeće odbojke „Iskra“ Bugojno s 1.400,00 KM, Košarkaški klub „Promo“ Donji Vakuf s 8.000,00 KM, Stolnoteniski klub „CM“ Vitez s 1.000,00 KM, Muški rukometni klub „Iskra“ Bugojno s 8.000,00 KM i NK „Travnik“ Travnik s 8.000,00 KM. Dio sredstava trebao bi biti osiguran putem Javnog poziva za dodjelu sredstava iz Proračuna za sport 2020. godine. Dogovoreno je da se krajem studenog ponovno organizira sastanak na kojem će se razmatrati dalji vid pomoći ovim klubovima.

Prethodni članakIzvoz drvne industrije i namještaja iz BiH pao za oko 13 posto
Sljedeći članakČAROBNA KAZALIŠNA NOĆ: GKM Vitez i Etno selo “Čardaci” publici podarili predstavu “Nema me”