Održan sastanak gospodarstvenika i bankara u Vitezu

Kako i na koji način dati novi impuls gospodarskim iskoracima u Vitezu, bila je osnovna tema razgovora viteških gospodarstvenika i visokih dužnosnika sedam najvećih banaka koje posluju u Vitezu, te Razvojne banke F BiH, na čelu s novoizabranim predsjednikom Uprave ove banke, Salkom Selmanom.

Nazočni su bili predstavnici UniCredit banke d.d. Mostar, Raiffeisen bank d. Sarajevo, Sberbank BH d.d. Sarjevo, Procredit bank d.d., Intesa SanPaolo bank d.d., Sparkasse bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-bank d.d., a sastanak je organizirala Udruga poslodavaca Viteza, na čelu s predsjednikom Alojzom Mlakićem. Sve nazočne u ime općinskih struktura vlasti pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Viteza, Tomislav Bošnjak Matić, koji je uvažene bankare upoznao i sa „osobnom kartom“ ove gospodarski vrlo uspješne općine.

O razlozima ovog sastanka govorio je ugledni viteški gospodarstvenik Dragan Kafadar, vlasnik tvrtke „Ovnak“, kazavši kako je neophodno u neposrednom kontaktu s bankarima razgovarati, dogovarati, nastaviti tražiti načine i rješenja u poboljšanju međusobne suradnje.

„Dobro se poznajemo, uglavnom smo dugogodišnji poslovni partneri, pa tražimo, u okvirima mogućnosti banaka, i moguću povoljniju suradnju. Uz to, pokušavamo i tražimo od banaka da nam kroz matične banke koje su uglavnom u inozemstvu, pokušaju privući nove investitore iz tih zemalja ali i iz drugih krajeva BiH. Tražimo njihovu liberalniju poslovnu politiku, veću dozu povjerenja u naše namjere, planirane iskorake, nove investicije. Jer, BiH više nije „na kraju svijeta“. Mnogo je zainteresiranih za pokretanje vlastitog obrta, poljoprivredne proizvodnje, zanatstva…, a za to im treba ta liberalnija, prihvatljivija politika kreditiranje, dodjeljivanja poticaja…, što bi dalo i nove impulse razvoju gospodarstva u Vitezu ali i na drugim područjima BiH“, kazao nam je Kafadar.

„Rado smo se odazvali pozivu gospodarstvenika Viteza, mogu reći da smo pozivom i počašćeni, i  naš je dolazak i izražavanje respekta prema gospodarstvenicima Viteza“, kazao je generalni direktor UniCredit bank d.d. Mostar, Ivan Vlaho i dodao:

„Uz respekt, kao i do sada, spremni smo viteško gospodarstvo podržati, kao i sve buduće razvojne i investicijske projekte. Mi za to imamo i volje i dovoljno potencijala i nema razloga da se naša suradnja, ne samo nastavi, nego u znatnoj mjeri i proširi”.

U dva mandata srednjobosanski županijski premijer i dugogodišnji poznanik sviteškim gospodarstvenicima,  sada predsjednik uprave Razvojne banke F BiH, Salko Selman ovom prilikom je kazao:

„Raduje me novi susret s viteški gospodarstvenicima, sada u novoj ulozi i u novim okolnostima. Uvjeren sam da je pred nama novo, povoljnije i za gospodarstvo prihvatljivije vrijeme, a onda i zapošljavanje i bolje i sigurnije socijalno stanje većeg dijela naših građana koja je sada vrlo teška i zabrinjavajuća. U tomu će Razvojna  banka sa svojim kapacitetima pomoći. Radit ćemo kvalitetnije, brže i transparentnije, a samo tako možemo privući i nove klijente i nove investicije za kojima cijela država vapi. Podržat ćemo svako novi razvojni projekt, izvoz proizvoda naših tvrtki na inozemno tržište“, kazao je Selman konstatirajući sa žaljenjem kako Razvojna banka F BiH nema dovoljne kapacitete i financijske potencijala.

„Na tom planu, nova federalna Vlada mora odigrati važnu ulogu kako bi Razvojna banka mogla dati potreban doprinos ozdravljenju i novom zamahu našeg gospodarstva, a što se od Razvojne banke i očekuje. Već od prvoga dana nakon formiranja federalne Vlade radit ćemo na tom planu kako bi Razvojna banka bila u traženoj i očekivanoj funkciji“, dodao je predsjednik uprave Razvojne banke F BiH, Salko Selman.

Po općim ocjenama i bankara i gospodarstvenika sastanak je bio otvoren, konstruktivan, a na opće zadovoljstvo i uspješan.

Prethodni članakLektori – čuvari jezika
Sljedeći članakPredstava “Skrivene sjene” u Franšiznom centru BiH