Održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a predvođenih Izetbegovićem i Čovićem

Jučer su u Sarajevu obavljeni razgovori izaslanstava HDZ-a i SDA o usvajanju Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Predsjednici ove dvije stranke, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dali su izjave oko pitanja  izmjena Izbornog zakona BiH bez promjene državnog Ustava.

Kako je na press konferenciji rekao lider HDZ-a Dragan Čović, “crvena linija” za rješavanje ključnih pitanja je lipanj, te je uvjeren da će se već idućeg tjedna moći javnosti ponuditi rješenja i da je Federalnu vladu moguće riješiti do trećeg mjeseca, a Izborni zakon do četvrtog.

“Sva tri pitanja planiramo riješiti do kraja šestog mjeseca ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti kandidacijski status za članstvo u EU. To bi nam olakšalo i priču o cjepivima. Optimističan sam i već idućeg tjedna ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo završiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku da izađemo iz zatvorenog kruga kada je riječ o BiH”, kazao je Čović.

Čović je dodao i da je današnji sastanak poslužio da idućeg tjedna imaju sastanak u vezi s Vladom Federacije. Naglasio je da će na stolu biti sva otvorena pitanja.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako su razgovarali o formiranju radnih skupina koje bi radile na izmjenama Izbornog zakona BiH, formiranju vlasti u FBiH, ali i o europskom putu ove države.

Izetbegović poručuje da Čović i on nisu ulazili u suštinu Izbornog zakona, nego su dogovarali sveoukupnu dinamiku izmjena.

Formirana je radna skupina koja bi do kraja ožujka trebala završiti sve što se tiče ranijih dogovora između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH, a koji nisu implementirani.

Jedna skupina, koja se bavi samim izmjenama Izbornog zakona, je ranije formirana, a Izetbegović očekuje da do kraja travnja ta skupina definira model izmjena.

Ova skupina će se pozabaviti i implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Ja nikada nisam rekao da su Hrvati manjina, Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH. Rekao sam da se dešava to da u Zastupničkom domu manjina ima kontrolu nad većinom.

“Treća skupina će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH, zajednički tim će raditi intezivno kako bi se stekli uvjeti za dobijanje kandidacijskog statusa, u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović očekuje da BiH kandidacijski status dobije do kraja 2021. godine