Održan Sajam rukotvorina od drveta

Novoosnovana Udruga „Naša zemlja” sa sjedištem u Docu u općini Travnik, ističe se brojnim i vrijednim aktivnosti s kojim želi oživjeti kulturni i društveni život u ovoj travničkoj mjesnoj zajednici, u kojoj su Hrvati u prošlom ratu doživjeli teška stradanja i masovni progon.

Velikim trudom su u većem dijelu obnovili Dom kulture u ratu potpuno devastiran i sada je to mjesto svih kulturnih događanja Hrvata ovoga kraja. Jedan od njih, neuobičajen na širem srednjobosanskom području, „Sajam rukotvorina od drveta”, organiziran je prošle subote u velikoj dvorani Doma. Na sajmu je 16 autora iz Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače, amatera kojima, nedvojbeno, ne nedostaje i umjetničkog štiha, izložilo svoje rukotvorine. Mnogi od njih su vrlo zanimljive, s različitim pristupom i tehnikom izrade, ali s jasno vidljivom tematskom povezanošću koje su uglavnom vezane za selo i nekadašnji život na selu, uz i za tradiciju, prirodu, religiju…, te i na taj način pokazuju i čuvaju od zaborava dio bogate kulturne i životne baštine Hrvata Lašvanske doline, pa i širega područja.

Sajam je izazvano ne malo zanimanje žitelja Lašvanske doline, mada stotinjak i nešto više posjetitelja je (pre)mali broj za ovakav kulturni i društveni događaj i brojne izložene eksponate. No, kako su rekli predstavnici organizatora, akademski slikar, Toni Zlojo i predsjednik Mjesne zajednice Dola, Zdravko Batinić, Sajam je ipak pokazao da za ovu vrstu djelatnosti, umjetnosti, slobodno se može reći, i za čuvanje i prezentiranje kulturne baštine ima razloga i interesa, pa će se ovakva izložba, Sajam rukotvorina, organizirati i dogodine i bit će tradicionalan.

Lijepom i neuobičajenom kulturno-tradicijsko-baštinskom ugođaju doprinos je dao i novoosnovani muški Pjevački ansambl Udruge „Naša Zemlja, znakovitog imena – „Lampaši”. Ansambl vodi prof. glazbe Mario Panter, na Sajmu su nastupili prvi put službeno i zaslužili buran pljesak okupljenih.

Zvonimir Čilić / VL