Održan redoviti sastanak ravnateljica predškolskih ustanova na području KSB-a

U prostorijama Gradskog vrtića u Novom Travniku jučer, 30. siječnja, održan redoviti sastanak direktora Javnih predškolskih ustanova KSB.

Tijekom sastanka okupljeni su razgovarali o provedbi novog Zakona o predškolskom obrazovanju.

Uobičajna je praksa da se godišnje sastajemo tri do četiri puta na razini Kantona, isto toliko puta i na razini države, dok na razini Balkana imamo i Udruženje koje okuplja prestavnike predškolskih ustanova sa područja bivše Jugoslavije, što znači, mi smo jedna velika obitelj koja jako dobro funkcionira. Znamo prepoznati određene probleme i na njima raditi, kazala je Ljiljana Kovač, Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova na području Federacije BiH i SBK-a.

Zakon predškolskom odgoju na snagu je stupio gotovo prije godinu i pol, međutim predstavnice predškolskih ustanova došle su do zaključka kako je potrebno što žurnije alarmirati Osnivače i Ministarstvo, kako ne bi ponovno nespremno dočekali upis djece u obavezni program koji obuhvaća djecu koja ne pohađaju vrtić, a trebala bi najmanje 150 sati prije polaska u školu kao što je to u svim Kantonima.

Posljednji statistički podatci pokazuju kako je na našem Kantonu u predškolski program upisano 700 djece. Kroz prošlu godinu u obavezni program koji nudi roditeljima mogućnost da njihova djeca pohađaju 150 sati predškolskog odgoja prije polaska u školu, usprkos javnim pozivima, upisano je 150 djece, što je poražavajuće, konstatirala je Kovač te dodala:

Moramo svi pobuditi svijest i obavezu, jer predškolski odgoj je sastavni dio obrazovanja. Vrtići nisu privilegija, nego potreba, sastavni dio odgoja i obrazovanja.

Čast mi je i zadovoljstvo bilo ugostiti kolegice iz KSB, naše ravnateljice Gradskih vrtića, nadam se da ćemo pronaći pozitivna riješenja i zaključke, a sve u korist naše djece, kazala je ravnateljica JU “Gradski vrtić” Novi Travnik, Ljubica Matošević.