Održan humanitarni koncert za obnovu orgulja u franjevačkom samostanu Guča Gora

U Franjevačkom samostanu Guča Gora kod Travnika održan je drugi humanitarni koncert klasične glazbe radi prikupljanja novca za nabavku novih orgulja za ovaj samostan. Na koncertu su nastupili „Vocalconsort” iz Leipziga pod dirigentskom palicom Gregora Mayera, Sonja Milenković, mecosopran, Vedrana Šimić, sopran i Simon Dešpalj, klavir.

– Poznato je kroz povijest da tamo gdje su bili samostani s orguljama da su ljudi raspjevaniji. Ovo su, nažalost, treće orgulje koje ćemo mi nabaviti jer su dvoje već stradale, rat ih je uništio i sada želimo to obnoviti – kazao je gvardijan fra Zoran Livančić.

Do sada je sakupljeno više od 5.000 eura za nabavku orgulja, a, prema ponudi iz Austrije, potrebno je 26.000 eura.

– Nadamo se da ćemo iduće godine, na 10 godina partnerstva između gradova Leipzig i Travnik, imati orguljaški koncert ovdje u samostanu u Gučoj Gori – rekao je Michael Weichert, predsjednik Društva „Leipzig -Travnik” i počasni konzul BiH u Leipzigu.

Pokrovitelji ovog koncerta bili su njemačka veleposlanica u BiH Ulrike Knotz i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a sponzorirale su ga i Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) te općine Travnik i Vitez.

K.K. / DA