Održan Festival „Kao nekad pred Božić 2015“ u sarajevskom BKC-u

Proteklog tjedna, u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, održan je 16. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja ‘Kao nekad pred Božić 2015“, u produkciji Udruge „Libertas“ iz Sarajeva, a pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

U bogatom programu nastupili su: Zorica Kondža, Vera Svoboda, Đuka Čaić, Matko Jelavić, Dražen Žerić-Žera („Crvena jabuka“), Ana Babić, Grupa “Stijene”, BIG BAND SARAJEVO, VIS „JUKIĆI“, Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu, zbor „CARITASOVAC“, KUD „IZVOR“-Usora, KUD „VOGOŠĆA“, Dragana Glumac, Donna & Ratko Bartulović, Denis Ivanović, Amela Hubijer&Jakša Jurjević, Andrea Eli, Mladen Jeličić-Troko, Plesna skupina “Bellarte”, Pero Križanović & Slobodan Mišević, Ivona Inox Pek, Marija Lukić,Turistička zajednica Grada Županje….

Na ovogodišnjem festivalu nazočili su predstavnici Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare , Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu te predstavnici Katoličke crkve, kao i ugledni gosti, kao što su predsjedavajući Gradskog vijeća Kaštela Denis Ivanović, načelnik općine Klis Jakov Vetma, predsjednik Gradskog vijeća Grada Županja Gabrijel Galović, direktor Turističke zajednice Grada Županje Mirko Bačić, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine prof. dr. Marinko Pejić i mnogi drugi.

„Blagdan Božić je, kao eminentna vjerska forma, obilježio hrvatski kulturni identitet u BiH i od vjerske činjenice se transponirao u snažnu kulturološku činjenicu. Skupno i organizirano obilježavanje Božića u BiH dalo je ovom blagdanu nacionalnu i građansku dimenziju u prvoj polovini 20. stoljeća. Božić je kao vjerski blagdan zadržao kontinuitet posebne duhovnosti, ali su naglašeni i njegova etička i svečarska dimenzija, kao objekt percepcije umjetnika. Uz Božić su, gledajući sa sociološkog aspekta, vezani kultura kuće, kulinarska kultura, običaji , tradicija, obitelj … Dakle, na simboličkoj razini, Božić je iz sfere duhovnosti i svetosti prešao i u sfere nacionalnog i građanskog. U BiH i Hrvatskoj proslavlja se , ne samo kao vjerski, već kao i nacionalni i državni blagdan. Uz Božić, kao najljepši kršćanski blagdan, u jedno su se stopile kršćanska teologija i raznorazna narodna vjerovanja, običaji i obredi. Stoga je glazbeno – scenski spektakl «Kao nekad pred Božić» osmišljen 2000. godine kao autorski kulturni projekt od državnog značaja, na kojem sudjeluju izvođači iz svih dijelova BiH , Hrvatske i regije, predstavljajući božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima“, kazao je autor i utemeljitelj festivala „Kao nekad pred Božić“ mr.sc. Marijo Pejić.

„Naš festival je televizijski i vizualni spektakl, koncepcijski prihvatljiv, ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH“, naglasila je prof. Vera Šakić, predsjednica Udruge „Libertas“ iz Sarajeva.

Izvršni organizator projekta je Udruga „Facultas“.