Održan 5. Reunion Novotravničana svih generacija

Prije četiri godine, 2009. skupina prijatelja iz Novog Travnika čije je prijateljstvo, djetinjstvo ili mladost, prekinuo rat, po prvi put je, pod geslom „Obnovimo prekinute veze, organizirana zanimljiva manifestacija „Reunion Novi Travnik 2009″. Namjera je bila ponovo okupiti što više predratnih žitelja ovoga grada, pa i njihove djece rođene diljem svijeta, a manifestaciju osmisliti i organizirati što zanimljivijom, privlačnijom… i tako je učiniti i tradicionalnom. No, treba reći mnogi su takvoj zamisli i lijepim nakanama davali verbalnu i moralnu podršku, a i sami u uspjeh baš i nisu vjerovali. Međutim, pokazalo se da je to bio pun pogodak, a protekli vikend je održan peti put zaredom „Reunion Novotravničana svih generacija”, onih koji žive u inozemstvu, na svih pet kontinenata i onih koji su, unatoč ratu i ratnim strahotama, ostali u svom rodnom kraju.

Istina, ovaj put Reunion je bio nešto skromniji, prije svega s manje pristigli „inozemaca”, za što je bilo i nekoliko objektivnih razloga (veliki muslimanski blagdan Baqjram, spriječenost nekolicine članova najužeg rukovodstva Udruženja Reunion Novotravničana da se aktivno uključi u organizaciju, velike vručine…). Međutim, ipak se pokazalo da je ova zamisao već uhvatila duboke korijene a kako su neki od pristiglih Novotravničana kazali, sada se prema datumu održavanja manifestacije planiraju godišnji odmori.

Ovogodišnja trodnevna manifestacija poćela je premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma o Reunionu u Novom Travniku – „Ponovni susret u izgubljenom zavičaju”, u režiji njemačkog novinara i redatelja, Georga Bayerlea. Premijera je održana u kino-dvorani Doma kulture, a film je kod mnogih prisutnih pobudio duboke emocije i izazvao mješavinu suza radosnica i žalosnica.

Cijela trodnevna manifestacija, kao prethodne četiri, imala je i humanitarni karakter i bila je u znaku duge- tijekom tri dana trajanja prikupljana su novčana sredstva za Centar „Duga” u Novom Travniku koji pruža rehabilitacijske usluge djeci s potrebnim potrebama i osobama s invaliditetom. Novčana sredstva su skupljana za kupnju kombi-vozila potrebnog Centru za dnevne prijevoze štićenika od mjesta stanovanja do Centra i natrag, a treba naglasiti da je „Duga” jedina ustanova takve vrste u Srednjobosanskoj županiji, pa time i vrijedna razumijevanja i potpore što su prepoznali i organizatori Reuniona Novotravničana svih generacija. U akciju su se aktivno uključili i štićenici Centra prodajom svojih rukotvorina, crteža…!

Uz desetine samoinicijativnih druženja sadašnjih i bivših žitelja Novoga Travnika, u hotelu „Novi Travnik” održan je koncert benda „Balkanerosi”, te lijepo i masovno druženje na pikniku na izletištu „Ribnjak”. U hotelu je održan i DJ Party, te u nedjelju oproštajno, puno emotivnog naboja, druženje u Cafeu „Kokos”, uz obećavajući pozdrav – Doviđenja dogodine!

Zvonimir Čilić / VL

Prethodni članakŽeljo uz dosta muke ipak svladao Viteza
Sljedeći članakFOTO: Akcija vrijedna pozornosti