Održan 1. viteški festival sevdalinke ‘Sevdah u Vitezu’

Proteklog vikenda Vitez je bio domaćin kulturno-zabavne manifestacije koja je nosila naziv 1. viteški festival sevdalinke “Sevdah u Vitezu”.

Organizator ovog jedinstvenog događaja bila je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” iz Viteza, a cilj je bio popularizacija i očuvanje sevdalinke.

Festival je bio natjecateljskog karaktera i okupio je 14 izvođača iz 9 različitih gradova BiH. Službeni program započeo je obraćanjem Envera Šadinlije, koji je inače uz Hasibu Agić i prof. Adina Smajkana činio stručni žiri, koji je imao zadatak izabrati najboljeg interpretatora sevdalinke i sevdaha na festivalu.

U nastavku programa a prije početka natjecateljskog dijela, predsjednik BZK “Preporod” Vitez, Fejzulah Bešo uručio je dva priznanja za životno djelo dugogodišnjim muzičkim i kulturnim radnicima iz Viteza, a radi se o Fuadu Hrustiću i Hajrudinu Sujoldžiću koji su svojim radom i zalaganjem na promociji kulturnih i muzičkih vrijednosti BiH zadužili grad Vitez, ali i cijelu državu BiH, navodi se u priopćenju BZK „Preporod” Vitez.

U natjecateljskom dijelu programa predstavili su se natjecatelji iz 9 BiH gradova i to redom : Rusmir Bašić iz Travnika, Midhat Horić iz Zenice, Zerina Čolak iz Zenice, Bakir Grozdanović iz Novog Travnika, Sejo Neslanović iz Busovače, Mirsad Redžić iz Zenice, Lejla Zahirović iz Srebrenika, Adnan Čančar iz Zenice, Samija Osmančević iz Busovače, Ibrahim Karso iz Žepča, Amna Aganović iz Sarajeva, Ervin Kajmak iz Viteza, Suad Redžić iz Cazina i Muris Šarić iz Zenice. Svi navedeni imali su prilike u prvom krugu natjecanja izvesti po jednu numeru, po vlastitom odabiru, nakon čega je stručni žiri odlučio da 7 natjecatelja ide u drugi krug u kojem su odabrani izveli dodatno po jednu strofu sevdalinke po vlastitom izboru.

Po završetku drugog kruga stručni žiri je donio odluku prema kojoj je pobjednik 1.viteškog festivala “Sevdah u Vitezu” Amna Aganović iz Sarajeva, koja je osvojila nagrada u iznosu od 300,00 KM (sponzor Matični odbor BZK”Preporod” BiH), uz snimanje autorske pjesme (u studiju Eminudina Kazije).
Drugo mjesto osvojio je Suad Redžić iz Cazina (nagrada u iznosu od 200,00 KM, sponzor nagrade BH TELECOM), dok su po odluci žirija 3.mjesto podjelili Lejla Zahirović iz Srebrenika i Samija Osmančević iz Busovače (nagrade po 100,00 KM, sponzori Caffeteria S. Vitez i BZK”Preporod” Vitez). Organizator je predvidio i nagradu po izboru publike koju je uvjerljivo osvojio ljubimac domaće publike, mladi i perspektivni solista Ervin Kajmak iz Viteza (nagrada od 100,00 KM, sponzor firma Sub-Art iz Viteza uz snimanje jedne muzičke numere u studiju Eminudina Kazije).
U revijalnom dijelu programa nastupila je jedna od najboljih interpretatorki sevdlinke na našim prostorima, Hasiba Agić, koja je sa nekoliko svojih pjesama podigla na noge veliki broj posjetitelja u kino dvorani u Vitezu gdje je inače i održan festival, navodi se u priopćenju.

Organizacioni odbor festivala zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju projekta. Posebna zahvalnost ide prema sponzorima a to su bili: Matični odbor BZK “Preporod” BiH, BH TELECOM, CAFFETERIA STARI VITEZ, SUB-ART VITEZ, OPĆINA VITEZ, MEDINA KLIČIĆ I MUZIČKI STUDIO EMINUDINA KAZIJE. Projekt je podržalo i DVD STARI VITEZ.

Čestitamo svim pobjednicima i učesnicima festivala kao i stručnom žiriju uz nadu da će iz Viteza ponjeti samo lijepe uspomene na ovaj događaj, stoji na kraju priopćenja BZK „Preporod” Vitez.