Određene skupine zlorabe opravdano nezadovoljstvo građana

Rušilačke demonstracije u gradovima Federacije BiH proteklih dana pokazale su sve slabosti postojećega ustavnoga i pravnoga poretka u BiH. Tijek kao i posljedice događaja nepogrješivo ukazuju na to da određene grupe i politički krugovi zloupotrebljavaju opravdano nezadovoljstvo građana socijalnim i ekonomskim stanjem u državi i njihovo legitimno pravo da to nezadovoljstvo izraze i javnim prosvjedima.

Ovo se navodi u priopćenje za javnost Ureda za informiranje GV Hrvatskoga narodnog sabora u kojemu se kaže kako se ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela Federacije i kako je činjenica da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, a da niti jedna federalna institucija niti u Sarajevu niti u Mostaru nije, što ukazuje i na “moguće političke ciljeve sponzora i organizatora ovih protesta. A to je nasilno mijenjanje postojećega ustavno-pravnoga ustroja u BiH”.

– Paradoksalno je da najviši dužnosnici na razini države i F BiH u vrijeme eskalacije ovih događaja su se solidarizirali s „demonstrantima” i situaciju objašnjavali umjesto da je preveniraju i rješavaju.

Kako se nisu ispunila očekivanja organizatora da će se „spontani bunt” javiti i u većinskim hrvatskim područjima FBIH, svjedoci smo pokušaja izvoza „antibiroktratske revolucije” što je najzornije pokazano u Mostaru i u Orašju. Bez obzira što odgovornost za postojeće socijalno i ekonomsko stanje sigurno dijelom snose i postojeće političke garniture u županijama, suštinski uzrok ovoga stanja je kontinuirano urušavanje i onakvoga nekoherentnoga ustavnoga poretka proizašloga iz Washingtonskoga i Daytonskoga ustava – navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako posebno valja spomenuti nametnute ustavne i zakonske promjene od strane visokih predstavnika nakon 2000-te godine, a što je eskalirano uspostavom neustavne, nelegalne i nelegitimne vlasti u F BiH 2011.godine koja je najodgovornija za postojeće teško socijalno i ekonomsko stanje u F BiH.

– I umjesto da se oštrica bunta usmjeri k akterima ovoga projekta, oni zapravo manipuliraju dijelom prosvjednika da bi prikrili svoja nedjela. Mi legalni i legitimni predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u HNS-u pozivamo građane koji su nam dali podršku na izborima da ne nasjedaju na provokacije i manipulacije, a izabrane i imenovane predstavnike da nastave djelovati u institucijama u skladu s postojećim ustavno pravnim poretkom dok ga ne izmijenimo na ustavan i demokratski način.

Posebno je to važno za hrvatski narod u ovom momentu kada je Europski parlament u svojoj Rezoluciji ispravno detektirao osnovne uzroke nefunkcioniranja sustava BiH, i ukazao na moguće pravce rješenja – stoji na kraju priopćenja.