Održana smotra folklora povodom 16. obljetnice oslobađanja Jajca i Dobretića

U Jajcu je, u organizaciji HKD-a Napredak Jajce, KUD-a “Sv. Ivo Podmilačje” i Udruge “13. rujan” održana smotra folklora povodom 16. obljetnice oslobođenja općina Jajca i Dobretića. Naime, 13. rujna 1995. godine u vojnoj operaciji „Maestral“, izvedenoj združenim snagama HV-a i HVO-a, oslobođen je do tada okupirani teritorij općina Jajce i Dobretići.

Folklorna društva

Na smotri folklora je sudjelovalo 13 folklornih skupina iz Bosne i Hercegovina i Hrvatske. Folklorašima je priređen cjelodnevni program. Okupljanje je bilo u svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju gdje su sve skupine sudjelovale u euharistijskom slavlju.
Uslijedilo je druženje i okrjepa u svetištu. Sljedeća točka je bila zajednički obilazak staroga grada Jajca i obilazak Plivskih jezera. U poslijepodnevnim satima krenulo se u povorci prema središtu grada gdje se održala smotra. Folkloraše je publika prihvatila s oduševljenjem i nakon svakog nastupa gromoglasni pljesak je odjekivao središtem grada.

Na smotri su sudjelovala sljedeća kulturno-umjetnička društva koja dolaze kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Hrvatske: HKUD „Stari hrast“ – Novi Travnik, KUD „Bećarac“ – Lepenica, HKUD „Bobovac“ – Kraljeva Sutjeska, KUD „Stožer“ – Kupres, HKUD „Rama“ – Prozor, HKUD „Brda“ – Izbično/Široki Brijeg, HKUD „Dr. Krunoslav Draganović“ – Matići/ Orašje, KUD „Napredak“ -Odžak, HKUD „Pougarje“ -Končanica, KUD „Tkanica“ – Okučani, KUD „Virovitica“ – Virovitica, KUD „Odra“ – Novi Zagreb, KUD „Sv. Ivo Podmilačje“ – Jajce.

Druženje uz pjesmu

Nakon smotre folklora za sve je sudionike bila upriličena svečana večera gdje je nastavljeno druženje uz pjesmu i kolo.

VL / HB.org