Održana kulturna manifestacija “Sijelo u Paklarevu”

„Kliknu vila sa Paklarskih stina…”, „Livno, Duvno i Kupreška vrata ponos Bosne i svih Hrvata…”, odzvanjalo je u subotu navečer u podnožju Vlašića, u Paklarevu, lijepom selu travničke župe Ovčarevo. Razlijegali su se zvuci struna kultne žepačke šargije, zvuci tambure, usne harmonike, gitare…!

Pjevale su se tradicionalne žetelačke, svatovske, ljubavne i druge izvorne narodne pjesme, livanjski i travnički bećarac, demonstrirali su se stari narodni običaji, igrala su se narodna kola i izvodili stari izvorni plesovi…, a sve to i još mnogo toga lijepoga iz kulturne baštine srednjobosanskih i Hrvata livanjskoga kraja, na kulturnom događaju i lijepom ugođaju, manifestaciji koja nosi naziv „Sijelo u Paklarevu”.

Ova manifestacija i prezentacija izvorne kulturne baštine tradicionalno se održava u živopisnom Paklarevu u podnožju Vlašića, a nadomak Travnika, a ove godine uz domaće Izvorno folklorno društvo „Paklarevo” nastupili su i KUD „Tribunj” – župa Bila, općina Livno, IFD „Župe Potkraj i Turbe”, IFD „Topala” – Vitez, IFG „Sloga” iz Guče Gore, novoosnovani KUD Đelilovac, općina Travnik i KUD „Naši korijeni” iz Žepča.

Svi su oni za svoje nastupe nagrađivani burnim i dugotrajnim pljeskom od okupljenih ljubitelja i poštovatelja baštinika kulture bosanskih Hrvata, a okupilo ih se više od tisuću.

VL / HB.org