Održan radni sastanak o projektu Plava voda

U Travniku je održan radni sastanak zainteresiranih strana oko projekta regionalni vodovod Plava voda, u kojem bi trebalo sudjelovati pet općina – Travnik, Novi Travnik, Zenica, Vitez i Busovača.

Načelnik zeničke općine Husejin Smajlović izjavio je za RTV ZE da je na sastanku otklonjena i posljednja prepreka za realizaciju projekta,a to je osiguranje biološkog minimuma protočnosti vode i u kriznim razdobljima.

Mjesna zajednica Šumeća, koja gravitira izvorištu Plava voda, imala je primjedbu oko ovog pitanja, pri čemu je na sastanku jasno rečeno da će i u kriznim vremenima biti osigurana protočnost 400 litara u sekundi, pojasnio je načelnik Smajlović.

Prema njegovim riječima, sudionici projekta ostaju kod osnovnog koncepta, da se njegovom realizacijom ni u čemu neće ugroziti turistička i svaka druga atraktivnost Plave vode. Pri tome će dio brane do rijeke Lašve biti sastavni dio projekta, što znači da će biti uređen sadržajima koje odredi općina Travnik. Načelnik zeničke općine je potvrdio da slijede aktivnosti oko izrade glavnog projekta, potpisivanje ugovora o kreditu, pribavljanje odobrenja, te najkasnije do proljeća naredne godine, raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova. Vodovod Plava voda bit će financiran kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvitak, a ukupna vrijednost procijenjan je na oko 27 milijuna maraka, od čega Zenica participira sa 60 %, jer je najudaljenija i koristit će najveće količine vode, piše eni-news.