Odobrena sredstva za uplatu doprinosa za radnike “Vitezita”

U funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH, Vlada FBiH jučer  je dala suglasnost za odobravanje raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za MIO u ukupnom iznosu od 784.198,48 KM za 47 radnika gospodarskog društva PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez i “Vitezkartona” d.o.o. Vitez koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Sredstva, koja će biti doznačena na račun Federalnog zavoda za MIO, deponirana su na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH, otvorenog kod Centralne banke BiH.

Federalna vlada danas je, također, odobrila dodjelu dijela sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s pozicije subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za uplatu doprinosa za umirovljenje zaposlenika, u ukupnom iznosu od 333.610,10 KM.

Ovaj iznos namijenjen je za izmirenje dugovanja društava za neuplaćene doprinose zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž. Riječ je o ukupno 73 zaposlenika iz tri gospodarska društva.

Krivaji-Mobel d.o.o. – u stečaju, iz sektora drvne industrije odobreno 139.069,53 KM za 63 zaposlenika, Heliosu d.d. Banovići 44.540,57 KM za umirovljenje četiri zaposlenika i BNT Hidraulici d.d. – u stečaju Novi Travnik 150.000 KM za doprinose za šest zaposlenika.

 

drukciji.ba

Prethodni članakTravnik: Doktori medicine i stomatologije potpisali Kolektivni ugovor
Sljedeći članakPrevara s dizelašima: Umjesto u presi, završavaju u zemljama poput BiH