Odobren kredit od 58 milijuna eura za modernizaciju magistralnih cesta u FBiH

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit IBRD-a od 58 milijuna eura za Projekt modernizacije cestovnog sektora Federacije BiH.

Navedeni projekt, koji će sufinancirati Europska investicijska banka i Svjetska banka, je prva operacija Svjetske banke u prometnom sektoru u BiH od 2007., što odražava obnovljeni fokus na povezanost i jačanje ključne gospodarske infrastrukture kako zemlja napreduje ka pridruživanju EU.

Šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, Tatiana Proskuryakova, izjavila je kako je nedavnom Sistematskom dijagnostikom zemlje utvrđeno da su ulaganja u prometnu infrastrukturu presudna za rast i inkluziju Bosne i Hercegovine.

Kvalitetna, sigurna i efikasna cestovna mreža bi izvoznicima iz zemlje omogućila veći pristup tržištima, te poticala veću mobilnost radne snage i lakši pristup robama, uslugama, ali i zapošljavanju i poslovnim prilikama”, smatra Proskuryakova.

U sklopu navedenog projekta bit će sanirano 178 km magistralnih cesta, uključujući tri tunela i devet mostova. Također, izgradnjom novog pravca Neum – Stolac trebao bi biti potaknut rast u južnim dijelovima BiH kroz unaprijeđen pristup jadranskoj obali.

Osim infrastrukturnih radova, navedenim projektom će biti podržano Javno poduzeće Ceste FBiH u njegovim nastojanjima da unaprijedi financijsku održivost ovih i budućih ulaganja, te da prilikom projektiranja i građenja cesta na efikasan način uzima u obzir otpornost na klimatske promjene i cestovnu sigurnost, osiguravajući bolje razumijevanje potencijalnih osjetljivosti cestovne mreže na ekstremno vrijeme i klimatske promjene”, priopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Sarajevu.

Izvor: FENA